Opravu hrušovského kostela podpořili studenti

Ostrava – Kostel sv. Františka a Viktora v ostravském Hrušově je ve špatném stavu. Podepsala se na něm dlouhodobá těžba uhlí – ale také její ukončení – stejně jako povodně. Už léta na jeho opravu střádají hrušovští farníci, kteří se nyní dočkali významné posily – přidali se k nim také studenti Ostravské univerzity. Pro podporu rekonstrukce připravili benefiční akci, kde mohli návštěvníci přispět dobrovolným vstupným.

Benefice na záchranu chátrajícího kostela byla velká, studenti připravili šermířská i hudební vystoupení. „Všichni mladí a všichni lidi by se měli zajímat o památky. Kostelů jsou takové národní dědictví všech a je výborné, když můžeme nějak přispět,“ poznamenala studentka Ostravské univerzity Tereza Obrová.

Kostel svatého Františka a Viktora býval dominantou honosného městyse Hrušova. Centrum Hrušova se ale po útlumu těžby uhlí vylidnilo a kostel začal chátrat. Dílo zkázy dokonaly povodně v roce 1997. V současnosti je z historické stavby troska. „Věž se začala drolit. Sháníme peníze na varhany¨, a když se projdete před kostelem, tak vidíte, jak je v dezolátním stavu dlažba,“ shrnula stav budovy Miriam Prokešová ze Společnosti pro památkovou obnovu hrušovského kostela.

Hrušovský svatostánek je majestátní – postavili ho v novogotickém stylu na konci 19. století, stavbu navrhl vídeňský architekt Heinrich von Ferstel. Části jeho výbavy bylo nutné během let vyměnit, jiné se dochovaly. „Kazatelna, zpovědnice – to jsou původní práce,“ podotkla Miriam Prokešová.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Hrušova jsou z nové iniciativy na záchranu jejich kostela nadšeni. Doufají, že o něj nakonec nepřijdou. „Myslím, že když mladí dávají takový impuls, že jsou ochotní něco ze sebe dát, ostatní přinutí taky něco udělat pro tento kostel,“ zdůraznil farář Piotr Marek Kowalski.

Studentské vystoupení nebylo první, které se na záchranu hrušovského kostela konalo. Loni v jeho prospěch uspořádala benefiční koncert místní rodačka Marie Rottrová. Občanské sdružení pro památkovou obnovu hrušovského kostela chce na podzim oslovit podnikatele a pro kostel sv. Františka a Viktora bude dražit obrazy.