Omezený odstřel kormoránů na Liberecku

Liberec - Liberecký kraj povolil odstřel kormoránů, kteří se usadili na Lužické Nise u Stráže nad Nisou. Dal tak za pravdu rybářům, kteří opakovaně poukazovali na skutečnost, že kormoráni řeku systematicky drancují. Za oběť jim už padly násady ryb, jež rybáři do řeky vypustili zhruba před rokem. Proti odstřelu jsou však ochránci přírody, kteří poukazují mimo jiné i na skutečnost, že kormorán je v Česku přísně chráněn.

Každý den sežere kormorán půl kila ryb. Na Lužické Nise se jich usadilo asi třicet. Loví tu pstruhy, které předtím rybáři do řeky složitě vysadili. Od půlky prosince už napáchali škody za desítky tisíc korun. „My jsme na podzim do řeky vysadili malé jednoleté ryby. Trvá asi tři roky, než ty ryby dorostou, aby je mohli rybáři chytat. A kormoráni už je nenechají ani dorůst,“ stěžuje si Jan Krupička z libereckého Českého rybářského svazu.  

Kraj proto odstřel kormoránů povolil. Podmínky jsou ale přísné. „Kormoráni se musí v daném úseku vyskytovat v minimálním počtu dvaceti kusů v hejnu po dobu nejméně jednoho týdne,“ připomíná pravidla odstřelu mluvčí Libereckého kraje Květa Šírová.   

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

A i za těchto podmínek smějí rybáři odstřelit pouze desetinu kormoránů, to znamená, dva až tři kusy. Povolení od kraje proto podle nich nic neřeší. Ornitologové ale s odstřelem nesouhlasí. Kormorán je v Česku chráněný. „Kormoráni se v Liberci objevují v době, kdy je všechno zamrzlé. Když budeme kormorána plašit z jediného místa, kde se ještě může nakrmit, tak celé to hejno vyhladoví,“ upozorňuje ornitolog Martin Pudil.  

V minulosti se kormoráni usadili i na menších přítocích Jizery, kde vylovili všechny pstruhy. Rybáři se obávají, že podobný scénář se i přes povolení k odstřelu odehraje i na Lužické Nise.