Nízkoenergetickou stavbu roku 2011 trápí vlhko a plíseň

První a zároveň největší nízkoenergetická mateřská škola v Česku má problémy. Dřevěnou budovu, která se před pěti lety otevřela v Mariánských Lázních, trápí vlhko a plíseň. Stavbu za 60 milionů korun navíc musí dělníci opravovat ručně bez pomoci těžké techniky.

Dům stál na pilotech asi dvacet centimetrů nad zemí, což se ukázalo jako nedostatečné. Podle stavařů dokonce hrozilo, že se podlahy do tří let propadnou. Město proto chtělo školku rozebrat a postavit znovu. Bylo by to ale velmi nákladné, dělníci se proto pustili do druhé varianty.

Prostor pod školkou nyní prohlubují o půl metru. Vše ale musí dělat ručně. Zeminu vyváží speciálními vozíky na kolejích. Dohromady musí vykopat přes tisíc tun. Město ale oprava nebude stát ani korunu. U stavební firmy uplatnilo záruku.

Bez komentáře: Dělníci musí školku opravovat ručně (zdroj: ČT24)

Základní práce by měly být hotové do září, aby se děti měly po prázdninách kam vrátit. „Děti v žádném případě nebyly ohroženy tím, co se dělo pod stavbou, protože jsme to velmi často monitorovali,“ dodal místostarosta Martin Hurajčík (ANO).

Podle posudků, které má radnice k dispozici, může za problémy nejspíš špatný projekt. Jednoznačnou vinu ale projektant Jakub Masák odmítá. Sešlo se podle něj více vlivů, které stavbu poškodily. „Po kolaudaci provedli úpravy, které se domníváme, že zhoršily provětrávání spodní štěrbiny,“ tvrdí. Za důležité ale považuje to, že se našlo řešení, jak školku zachránit. 

Nízkoenergetickou stavbu roku 2011 trápí vlhko a plíseň (zdroj: ČT24)

Budova o rozměrech 50 × 35 metrů je největší dřevostavbou u nás. Odborníci dokonce školku vyhlásili dřevěnou stavbou roku 2011. Radnice se do její stavby pustila poté, co musela nahradit starou nevyhovující sídlištní mateřskou školu, která měla mimo jiné azbest ve stěnách.