Nervozita mezi traumacentry roste

Pardubice - Ministerstvo zdravotnictví chce ze čtrnácti úrazových center v Česku vybrat pouze deset. Jen ta dosáhnou na štědré dotace od státu a Evropské unie. Ostatní čeká nejistá budoucnost, a to vyvolává jejich nervozitu.

Například pardubické úrazové centrum je vzdáleno jen několik kilometrů od traumacentra mnohem bohatší Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Má spádovost půl milionu lidí, panuje zde věčný nedostatek peněz. Právě tyto důvody vedou k obavám o budoucnost úrazového centra v Pardubicích. „Naše obavy jsou na místě, byť ještě nikdo definitivně nerozhodl,“ komentuje situaci radní Pardubického kraje Josef Janeček. „Traumacentrum je v Pardubicích potřebné. Je tady řada rizikových momentů například v chemickém průmyslu, koridorech a podobně,“ obhajuje traumacentrum ředitel Pardubické krajské nemocnice Josef Šimurda. 

Ministerstvo zdravotnictví ale tvrdí, že obavy jsou zbytečné. „Nejde o žádné rušení traumatologií, ale jde o to, která traumacentra budou poskytovat ten nejlepší typ první péče,“ vysvětluje úmysl ministerstva zdravotnictví jeho mluvčí Tomáš Cikrt.  

Ovšem i přesto nervozita sílí i mezi záchranáři. Těm jde hlavně o životy pacientů. Tvrdí, že když pardubické traumacentrum propadne sítem ministerstva zdravotnictví, je to pro region velký problém. Pokud ho totiž stát přestane podporovat, zanikne. „V okamžiku, kdy do traumacentra nepřijdou peníze, tak se bude snižovat jeho úroveň i úroveň péče jako takové,“ říká vedoucí lékař Záchranné služby Pardubického kraje Otomar Kušička.  

Pro představu: V Královehradeckém kraji mají špičkově vybavené  traumacentrum a také záchranný vrtulník. V Pardubickém kraji záchranáři pro těžce zraněné pacienty vrtulník nemají, a teď by přišli i o špičkově vybavené úrazové centrum. O osudu pardubického úrazového centra rozhodne ministerstvo zdravotnictví nejpozději v prosinci letošního roku.