Na fóru v Hradci Králové se diskutovalo o násilí na fotbalových stadionech

Hradec Králové - Na fotbalovém fóru v Hradci Králové diskutovali zástupci fotbalového svazu, policie, fanoušků i fotbalových klubů nad tím, jak předcházet násilí fanoušků na stadionech. Rychlé řešení je kvůli častým výtržnostem při zápasech první ligy nutné. Organizátoři spoléhají hlavně na připravovanou změnu zákonů.

Z fotbalových stadionů musí zmizet podomácku vyrobené granáty, basebalové pálky a s nimi demolice stadionů i rvačky. Účastníci fóra jsou přesvědčeni, že se násilí na stadionech dá zabránit stejně jako v Británii nebo Německu. Ekonomický a bezpečnostní ředitel Českomoravského fotbalového svazu Miroslav Platil označil jako opravdu extrémní asi tisícovku fanoušků, kterou by chtěl dostat z fotbalových stadionů.
 
Snadnější odhalování výtržníků i jejich rychlé postihy má umožnit změna zákonů. Pomohla i v Anglii, kde na zápasy dohlížejí vyškolení stewardi. „Základem úspěchu je spolupráce s fanoušky. Všem musí jít hlavně o bezpečnost a nesmějí vznikat komunikační bariéry. Právě to nahrává problémovým fanouškům,“ potvrzuje inspektor policie v Cardiffu Ian Tumulty. Ředitel úseku profesionálního fotbalu Českomoravského fotbalového svazu Ivo Lubas si myslí, že tento přístup začíná už v některých českých klubech fungovat.

Hrát rizikové zápasy zcela bez přítomnosti fanoušků jako například v Itálii není podle zástupců svazu ani klubů reálné. Je však potřeba urychleně najít takové řešení, které pozvedne úroveň českých fotbalových zápasů, aby se na stadion nebály přijít i rodiny s dětmi.