Mobilní čističky pomáhaly ve Fukušimě – teď by umožnily pít vodu z Vltavy

Hlavní město si v rámci cvičení Voda 2016 vyzkoušelo, jak by zvládlo dodávky pitné vody v případě povodní, živelní katastrofy nebo třeba výpadku elektrického proudu. V Praze-Modřanech proto proběhl test mobilních čištiček vody, které dokážou vodu z Vltavy přefiltrovat a proměnit na pitnou. Součástí cvičení bylo i školení pro jednotlivé krizové štáby.

Čistička dokáže během několika hodin upravit jakoukoli povrchovou nebo podzemní vodu. Za hodinu přefiltruje pět až sedm tisíc litrů vody. „Úpravna vody dokáže v případě krizového nouzového zásobení obsloužit až čtyři tisíce lidí denně,“ vysvětluje technolog úpraven vody Martin Kubišta. 

Tyto mobilní úpravny vody jsou součástí pohotovostních zásob Správy státních hmotných rezerv. Zdrojem vody pro takové čistírny může být jakákoli povrchová voda, tedy řeka, vodní nádrž, rybník anebo podzemní voda z vrtu či studny. 

Mobilní úpravna vody funguje už bezmála deset let. Naposledy byla čistička využita v roce 2010 při povodních v Libereckém kraji. Úpravny z Česka byly ovšem využívány i při havárii jaderné elektrárny v japonské Fukušimě. 

V případě nouze mají mobilní čističky zajistit pitnou vodu (zdroj: ČT24)

Podobná cvičení jako v hlavním městě už proběhla i v jiných krajích. „Zásobování obyvatel pitnou vodou je jednou z nejdůležitějších činností, kterou státní správa a samospráva zajišťují. A jak se již mnohokrát ukázalo při krizových situacích po celém světě, není vůbec samozřejmostí, že pitná voda bude vždy bez problémů dostupná,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). S výsledky letošního cvičení je prý spokojená.