Mezi dvěma kameny. Oběti dvou totalitních režimů dostaly nový památník

V pražské zahradě Ztracenka byl odhalen památník obětem dvou totalitních režimů, jejichž symbolem je komunisty popravená Milada Horáková. Autory pomníku jsou Ladislav Sorokáč a Ondřej Tuček. Čestní hosté, mezi kterými byla i dcera Milady Horákové Jana Kánská, položili k památníku květiny. Sbor Gymnázia Milady Horákové na závěr zazpíval českou hymnu.

Památník má podobu dvou surových, neopracovaných balvanů, jimiž je svírán bílý mramorový oblázek. „Je to jakási alegorie o boji mezi dobrem a zlem. Památník znázorňuje hrubost a zároveň jemnost, něčí špinavost a něčí čistotu,“ řekl Sorokáč s tím, že by mohly balvany představovat režimy, které drtí morální integritu člověka.

„Připomínáme si lidi, kteří měli odvahu čelit totalitním režimům. Někteří nacistickému, jiní komunistickému, někteří dokonce oběma. Právě mezi ně patří i Milada Horáková, jejíž jméno se stalo symbolem památníku,“ uvedl Filip Novák, ředitel Gymnázia Milady Horákové a člen výboru Klubu Milady Horákové.

Dcera Milady Horákové Jana Kánská u památníku obětem dvou totalitních režimů v pražské Ztracence
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„První totalitní režim měl na provádění krutostí zhruba šest let, ten druhý dokonce několik desetiletí. Památník bude v tomto krásném prostředí symbolicky vyjadřovat tragický osud mnoha statečných lidí, kteří tu žili před námi,“ doplnil.

Horáková jako symbol

Milada Horáková byla jediná žena, kterou komunisté zavraždili pro její názory při politických procesech v 50. letech. Právničku a národněsocialistickou poslankyni oběsili za špionáž a velezradu na základě rozsudku ve vykonstruovaném procesu.

Společně s dalšími dvanácti souzenými údajně tvořili špionské centrum. Horáková se kvůli své neústupnosti během soudního jednání stala symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany.