Města mají problémy s výběrem poplatků za odpad

Děčín - Nový zákon, který měl městům pomoci vybrat víc peněz na likvidaci odpadu, se míjí účinkem. Radnice mohou nově vyžadovat poplatky za odpad i po cizincích a majitelích bytů, lidé ale nařízení často ignorují. Úředníci navíc nemají k dispozici seznamy, podle kterých by mohli složenky rozesílat.

Pokud člověk zakoupí byt, ve kterém nebydlí, ale pronajímá ho dalším osobám, musí zároveň platit městu za likvidaci odpadu. Stačí, aby nájemník měl trvalé bydliště jinde. Spousta majitelů bytů ale považuje tuto povinnost za nesmysl. „Mám jich hodně a téměř polovina nájemníků zde není trvale přihlášená,“ popisuje Petr Jetel komplikace spojené s povinností platit za odpad.

K přihlášení nebo odhlášení navíc nájemník majitele vůbec nepotřebuje a majitelé bytů tak netuší, jestli mají platit. Často se stává, že to nevědí ani úředníci. Lidé se totiž trvale hlásí pouze na číslo popisné, ne do konkrétního bytu. Kontrola je ve své podstatě nulová, registr bytů neexistuje, vysvětluje chomutovský primátor Jan Mareš (ČSSD).

Města doufala, že více peněz na likvidaci odpadu získají od cizinců. Jen v Děčíně, kde by podle odhadů radnice mělo bydlet kolem tisíce cizinců, to například mělo dělat až 500 tisíc ročně. Výsledek je ale více než sporný. „Přihlásilo se nám 12 cizinců,“ konstatovala mluvčí radnice Markéta Lakomá.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra hodlá problém vyřešit tím, že městským úředníkům dovolí nahlížet do seznamu cizinců. „Chceme obcím předložit aplikaci, která jim umožní přesně to, co ke své práci potřebují,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Přístup by měly mít radnice ještě letos, poplatky přitom mohou vymáhat až tři roky zpětně.

Pravidla se mění město od města. Cizinci a majitelé prázdných bytů s trvalým bydlištěm mimo město musejí nově platit v Děčíně a Chomutově. V Ústí nad Labem je vše při starém a v Teplicích neplatí vůbec nikdo.