Karlovarská opozice poukazuje na podezřelý pronájem Lázní III

Karlovy Vary - Karlovarští zastupitelé schválili pronájem Lázní III s možností prodeje této historické budovy společnosti Veso, která v objektu podniká. Diskuse o tomto rozhodnutí však byla bouřlivá. Podle opozice je totiž smlouva pro město nevýhodná a poukazuje taky na to, že jednatelem firmy Veso je karlovarský zastupitel a poslanec parlamentu za ČSSD Jaroslav Fiala. Zástupci radnice spojitost i kritiku odmítají.

Kromě společnosti, ve které má podíl sociálně demokratický poslanec, se do soutěže o pronájem s případným prodejem lázní přihlásily další dvě firmy a občanské sdružení. „Další uchazeče vyřadili z nesmyslných důvodů, jenom účelově, aby mohli realizovat předem připravený prodej předem vybraným zájemcům,“ hodnotí rozhodnutí karlovarských zastupitelů opoziční zastupitel Jiří Kotek.

Neuspěla ani společnost Bristol, která je jednou z nejsilnějších lázeňských společností v Česku. Podle náměstka kvůli podmínce, kterou si dala do nabídky. „Požadovali uvolnění nájemního vztahu a výpověď společnosti Veso, což nelze,“ tvrdí náměstek karlovarského primátora Tomáš Hybner. „V žádném případě nedáváme ultimativní podmínky na jakékoliv výpovědi, na jakékoliv ukončování v jakémkoliv čase. Pouze před vlastním prodejem,“ oponuje manažer společnosti Bristol Oldřich Bokiš.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Náměstek však trvá na svém. Říká, že před uzavřením kupní smlouvy v tomto případě město nemůže rozvázat vztah s firmou Veso. Politik a podnikatel Jaroslav Fiala odmítá, že by své kolegy nějak ovlivňoval, aby pro svoji společnost získal výhodnější podmínky. „Byl to standardní proces. My máme své závazky vyplývající z nájemní smlouvy a ty dodržujeme a chceme dodržovat,“ zdůrazňuje karlovarský zastupitel a poslanec Jaroslav Fiala.  

Podle Jaroslava Fialy jde společnosti jen o záchranu objektu. Žádala proto záruky předtím, než do nemovitosti bude investovat miliony korun. Opoziční zastupitelé jsou ale přesvědčeni, že město schválením smlouvy porušilo několik zákonů. Celou věc proto zřejmě předají policii.