K záchraně Braunova Betléma pomáhá unikátní 3D skener

Kuks (Trutnovsko) – Unikátní krajinně-sochařský komplex v Novém lese u Kuksu, tzv. Betlém od barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna, získá autentický vzhled z doby svého vzniku před více než 270 lety – tedy alespoň ve virtuální podobě. Restaurátoři si vzali na pomoc nejmodernější techniku a s pomocí speciálního 3D skeneru na poškozených sochách počítačově vykreslí i nejmenší detaily původní formy. Autentické 3D modely poté pomohou k záchraně národní kulturní památky.

Unikátní 3D skener získala kamenosochařská škola v Hořicích, která se pustila do zdlouhavého skenování soch. Projektované paprsky přesně snímají povrch a dokážou odhadnout původní stav poničeného kamene. „Dají se s tím skenovat všelijaké věci - od mince až po letadlo,“ uvedl technik Jiří Bukvald.

Vlhkost i mechový porost zanechaly na cenných sochách patrné stopy a bez pečlivého zásahu by soubor soch v lesích nedaleko Kuksu za pár let definitivně zanikl. „Stav kamene, především hlavního reliéfu, je postupem času degradován především vlivem mechů, lišejníků a solí,“ dodal kastelán barokního areálu v Kuksu Libor Švec.

  • Braunova socha poustevníka v Novém lese u Kuksu autor: Hana Kalvachová, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3518/351788.jpg
  • Barokní Braunův betlém poblíž Kuksu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3518/351791.jpg
  • Barokní Braunův betlém poblíž Kuksu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3518/351790.jpg
  • Braunův betlém zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3091/309056.jpg

Díky prostorovému skenování teď může Betlém aspoň v počítači znovu ožít tak, jak vypadal kolem roku 1730. Neocenitelná je tato technologie hlavně pro památkáře. Aniž by se soch jakkoliv fyzicky dotkli, dokážou vytvořit věrný model původního stavu a získat tak přesnou předlohu pro pozdější restaurování. „Využíváme to i proto, abychom mohli poškozené či chybějící části hodnověrně doopravit,“ zmínil Bukvald.

Využitím unikátní metody ale práce na záchraně památky teprve začínají. Už začátkem května sem přijde tým restaurátorů z Litomyšle a bude vymýšlet nejvhodnější způsob, jak šetrně sochy očistit.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Betlém je ukázka světového sochařství, shodují se odborníci

Kolem roku 1715 začal barokní sochař Matyáš Bernard Braun pracovat na svém unikátním projektu. Ostrými řezy otesal v lese zvaném Betlém skálu, která tam stávala od nepaměti. Výsledek dochází až na hranice možností plastiky. „Jde opravdu o školu sochařství,“ shodují se odborníci. „Vedle něj je Michelangelo učiněný hasič,“ rozplývali se nad stavbou i slavní francouzští umělci Tristan Tzara a Fernand Léger.

Biblické výjevy vytesal Braun do přírodních skal a balvanů na konkrétní objednávku. Hrabě František Antonín Špork chtěl mít v lese nedaleko svého zámku a hospitalu místo pro ztišení, modlitby a přemýšlení nad náboženskou nápravou. O jedinečný areál v blízkosti Kuksu můžeme ale brzy přijít. I když je Betlém od roku 2001 národní kulturní památkou, stát nemá na jeho opravu a údržbu peníze.

Za téměř tři sta let existence se betlém dočkal jen dvou krátkých období, kdy někdo o sochy pravidelně pečoval. Nejrozumnějším přístupem byl asi ten sochaře Josefa Wagnera. Na toho působil betlém tak silně, že si zde postavil srub a prakticky každý rok vzal kbelík a jemný kartáč a sochy očistil. To bylo ale před sto padesáti lety. Od té doby se stav Betlému razantně zhoršil.