Jak vysoký byl mamut? V ostravské zoo vystavili jeho kostru ve skutečné velikosti

Návštěvníci ostravské zoologické zahrady mohou hned vedle sloního výběhu nahlédnout ještě dál do minulosti. Zoo totiž vystavila kostru jejich vyhynulého příbuzného – mamuta srstnatého – v životní velikosti. Zahrada tak chce upozornit na problémy, které v přírodě ohrožují slony.

„Abychom přitáhli pozornost k problematice ohrožení slonů, sloních nemocí, nedávné historie, tak se pokoušíme areál zoologické zahrady doplňovat a zkrášlovat i třeba o věc, jako je kosterní model mamuta v životní velikosti. Není to navíc anonymní model, je to model s příběhem, vytvořený podle skutečného mamuta, který opravdu žil,“ řekl ředitel ostravské zoo Petr Čolas. 

Model vznikl podle téměř kompletní kostry mamuta, která byla nalezena u německé obce Bornau a několik desítek let se nacházela v muzeu v Lipsku. Muzeum však bylo za 2. sv. války vybombardováno a kostru už pak nikdo nedal dohromady.

Kostra mamuta je vysoká zhruba tři metry a čtyři sochaři ji vyráběli déle než půl roku. „Základ tvoří železná konstrukce, která váží zhruba 200 kilogramů. Na ní jsou upevněné jednotlivé odlitky, které váží dalších 200 kilogramů,“ řekla mluvčí zoo Šárka Nováková. Model přišel na 350 000 korun a peníze na něj dal Moravskoslezský kraj.

Můžete stokrát vidět fotky koster či na obrazovce hýbajícího se, animací zpracovaného mamuta, ale když se jedou postavíte vedle té skutečné velikosti, můžete si to osahat a postavit se k tomu, tak ten zážitek bude jiný než virtuální.
Petr Čolas
ředitel ostravské zoo

Mamut srstnatý žil i na území dnešní České republiky ještě před 10 000 lety. Vyhynul zřejmě kvůli ztrátě potravy při klimatických změnách. „Je to vlastně příbuzný slona indického. I proto jsme model situovali k výběhu slonů. Pro zajímavost: slon indický a mamut jsou si více příbuzní než třeba slon indický se současně žijícím slonem africkým,“ doplňuje mluvčí zoo.

Zahrada vystavuje také vyhubená zvířata

V areálu ostravské zoo v posledních několika letech vznikla řada modelů koster či zvířat v životní, nebo i v nadživotní velikosti třeba v případě hmyzu. „Jedná se o zvířata, která už nemůžeme chovat nebo ukazovat návštěvníkům, ať už jsou to prehistorická zvířata, nebo zvířata člověkem v nedávné době vyhubená, případně zvířata, která se nedají chovat, nebo jsou jinak zajímavá pro ochranu přírody,“ řekla Nováková.

Z prehistorických zvířat mohou lidé vidět například kostry veledaňka obrovského nebo medvěda jeskynního, z žijících zvířat nejnověji model ohrožené největší želvy světa kožatky velké. Několik modelů v nadživotní velikosti představuje také zástupce českých plazů a obojživelníků.