I Olomoucí od rána jezdí všechny linky tramvají

Olomouc – Již včera se podařilo obnovit tramvajový, respektive trolejbusový provoz v Praze a Brně, od dnešního rána byly v plném rozsahu obnoveny tramvaje také v Olomouci. Od pondělí komplikovala hlavně dopravu vlaků a tramvají námraza, kterou přinesl mrznoucí déšť. Kromě tratě mezi Střelicemi a Moravskými Bránicemi u Brna byl obnoven i jízdní řád vlaků.

„Očistili jsme troleje na všech linkách, takže ráno mohly vyjet všechny tramvaje. Tramvajový provoz je veden podle obvyklého jízdního řádu,“ uvedla dispečerka. Olomouckou tramvajovou síť začalo počasí omezovat v pondělí odpoledne, jak mrznoucí déšť postupoval od východu na západ. Troleje obalila silná vrstva námrazy, rychlejšímu očištění posléze napomohlo oteplení, které přišlo ve středu odpoledne. Včera odpoledne tak vyjely tramvaje spojující Novou Ulici s hlavním nádražím.

Podobně jako třeba v Praze i zde nasadil Dopravní podnik města Olomouc autobusy, jejich kapacita však zcela nestačila, lidé tak museli počítat s delšími intervaly i možností, že se do vozidla nevejdou. Především v úterý se ve špičce do náhradních autobusů na některých zastávkách nedostali všichni čekající cestující. Rovněž kritika byla směřována na nedostatečné informace, obzvlášť to, že zprávu o zastavení tramvajového provozu umístil dopravní podnik na internet až druhý den problémů.

Ve čtvrtek ráno je v normálu také valná většina vlaků, aktuální výlukou je trať mezi Střelicemi a Moravskými Bránicemi u Brna či úseky Toužim – Bečov nad Teplou v Karlovarském kraji a na jihu Čech mezi Prachaticemi a Volary. Pro jistotu nasadily České dráhy do souprav na jižní Moravě během dnešního rána po dvojici hasiče a technika s potřebnou výbavou, kdyby se někde vyskytla nečekaná překážka.