Fair Place má zlepšit pověst taxislužby v Praze

Praha - Zatím 49 stanovišť taxi v Praze bude nejpozději do 15. srpna označeno názvem Fair Place, neboli Poctivé místo. Přesně takový nápis bude mít v Praze necelá polovina taxikářských stanovišť, hlavně na lukrativních místech v centru. Půjde pouze o ta, která mají svého správce, jenž zaručí, že tamní taxikáři nepředražují jízdné a neporušují zákony. A magistrát je bude často kontrolovat.

Celou akci podpoří vedení města reklamou, za niž zaplatí 900 tisíc korun. Návštěvníci se o těchto stanovištích dovědí z několikajazyčných brožur, které se budou rozdávat na letišti, nádražích a v hotelech. Informační plakáty budou také v autobusech, tramvajích a metru. „Ta služba bude maximálně garantována, že bude kvalitní, že nedojde k předražení nebo jakýmkoli jiným problémům,” slibuje náměstek pražského primátora Rudolf Blažek.

Pokud správce nezajistí, aby řidiči z jeho stanoviště dodržovali zákony, nejdřív mu propadne kauce ve výši 5 tisíc korun. „Těch pět tisíc asi není až takový problém, ale hlavně ten správce přijde o lukrativní místo na poskytování služeb taxi,” vysvětluje smysl sankce vedoucí oddělení taxislužby odboru dopravy MHMP Jiří Bureš.

Podle magistrátu nepoctivých taxikářů v Praze ubývá. I přesto však jen v letošním prvním pololetí dostali 179 pokut v celkové výši necelých devatenácti milionů korun. 15 řidičů přišlo o taxikářský průkaz.