Do aktivních záloh české armády přibude rekordní počet nováčků

Čerstvě vycvičení nováčci armádních záloh se chystají zpátky do civilu. Po absolvovaném šestitýdenním výcviku ve Vyškově 67 úspěšných účastníků složí slavnostní přísahu. Na rozdíl od předchozích let byl na tomto výcviku dvojnásobný počet lidí. Armáda registruje nárůst zájmu o členství v aktivních zálohách a chce v nastupujícím trendu pokračovat - do roku 2025 chce mít 5 tisíc členů.

Sítem náročného výcviku prošlo 67 lidí, včetně devíti žen. Mezi nimi kurz absolvovala i osmadvacetiletá Romana Všetičková, která je v civilním životě učitelkou. „Můj táta je už deset let v aktivních zálohách, takže jsem šla v jeho stopách. Pro mě to byla výzva. Něco, co chci překonat, naučit se novým dovednostem,“ popsala důvod, proč se zúčastnila výcviku.

Po jeho absolvování se vrátí stejně jako ostatní domů ke své rodině. V případě ohrožení nebo i při živelních pohromách ale může být povolána k akci. Stačí k tomu povolávací rozkaz. Po novele zákona budou moci příslušníci aktivních záloh být nasazeni dokonce při zahraničních misích. „V tuhle chvíli po absolvování kurzu základní přípravy si to nedovedu představit,“ dodala Všetičková.

K vyslání na zahraniční misi budou muset dát aktivní záložníci souhlas. Pokud by tedy Všetičková vyjet nechtěla nebo nemohla, nemusí. „Souhlas je základním předpokladem. Pak musí naplnit veškeré požadavky, které jsou kladeny na vojáka profesionálního. Jak jsem viděl výcvik příslušníků aktivních záloh, tak si myslím, že to zvládnou,“ vysvětlil náčelník generálního štábu Armády ČR generál Josef Bečvář.

Generál Josef Bečvář komentuje výcvik aktivních záloh (zdroj: ČT24)

V současné době působí v řadách české armády 1400 příslušníků aktivních záloh. „Dvanáct set působí u krajských vojenských velitelství v pěších jednotkách, dvě stě příslušníků u bojových jednotek,“ uvedl Bečvář. Dodal, že do roku 2025 by chtěli mít pět tisíc aktivních záložníků. „Chceme posílit bojové jednotky i krajská velitelství při řešení nenadálých událostí. Dále posílit ochranu objektů důležitých pro obranu státu a podobně,“ doplnil.

Výcvik nedokončilo devět učastníků

Většinou ale záložníci zůstávají u svého civilního života a zaměstnání. Armáda se jim pak pravidelně připomene jednou ročně na společném výcviku jejich jednotky. „Šest týdnů jim dalo základní přípravu, na kterou budou navazovat další odborná cvičení v následujících letech. Jsou schopní plnit základní úkoly, které jsou vyžadovány po vojákovi České republiky,“ dodal Bečvář.

Výcvik nedokončilo pouze devět účastníků. Ti, kteří úspěšně složili zkoušky, jako důvod své účasti v kurzu zmiňovali vlastenectví, touhu po fyzické aktivitě, ale také se chtěli naučit se zbraní a sebeobranu. Někteří to vysvětlovali zhoršenou bezpečnostní situací v Evropě. Motivací ale mohla být také finanční odměna. Od letošního roku totiž budou členové záloh dostávat díky změně zákona místo 6 tisíc ročně rovnou 18 tisíc.