Díra v čase? Velhartice se propadly zpět až do 14. století

Velhartice (Klatovsko) – Celý víkend hostil hrad Velhartice na Klatovsku středověké setkání nazvané Štíty stříbrného lva. Představila se stovka účinkujících z Čech i Německa, kteří ukázali, jak v době vrcholného středověku žili šlechtici i jejich poddaní.

Sňatky, chytré obchody i štěstí v podobě smrti oponentů byly nástroji politiky českého krále v polovině 14. století. Války se zemi po nějaký čas vyhýbaly – a právě do této doby se vrátili lidé, kteří přišli do Velhartic na Štíty stříbrného lva. Jejich hlavním námětem byla dobová řemesla, ale i zábava například v podobě středověkých dud. Návrat do středověku se na Klatovsku opakoval již potřetí, podle pořadatelů to bylo znát. „Je vidět, že se naučili a dokáží lidem podat opravdu hodnotný výklad,“ poznamenal pořadatel Matěj Mejstřík.

Kromě samotného velhartického hradu se do středověku vrátilo i jeho podhradí, kde vyrostlo středověké šlechtické ležení. V něm nechyběla ani dobová kuchyně. „Většinou jedli kaše nebo placky pečené na ohništi. Maso měli výjimečně, když se jim podařilo něco ulovit,“ uvedl Rudolf Boubel ze skupiny Via Boemia. V jednotlivých stanech je potom vidět rozdíl mezi podmínkami, ve kterých žila šlechta – měla velké stany, postele i nábytek – a obyčejní vojáci. „Měli prostý stan nebo jenom přístřešek z větví. Leželi na zemi, maximálně jenom kůži, deku,“ přiblížila Iva Trojanová ze skupiny Via Boemia.

Zdeněk Mlnařík o středověké slavnosti (zdroj: ČT24)