Dětskému oddělení na Fifejdách je 40 let. Vzniklo i díky babyboomu

40 let dětského oddělení

Už před 40 lety přijali první malé pacienty na dětské lůžkové oddělení městské nemocnice v Ostravě. Se 103 lůžky se stala jedním z největších oddělení pro dětské pacienty na tehdejší severní Moravě.

„Základní kámen budovy stavitelé položili v roce 1968, otevřena ale byla až 8 let poté. Celá stavba vyšla na 22 460 000 korun českých, což by bylo v dnešní době naprosto nepředstavitelné. Ale to je částka spíš pro ilustraci. Dnes je to jiné,“ sdělil Norbert Semenďák, který vedl oddělení v letech 1991 až 2002.

Podle staniční sestry dětského oddělení Miluše Pyšové byl největší rozdíl v tom, že dříve byly děti hospitalizované bez maminek. „Neměli jsme také jednorázové věci a dnes máme i lepší přístrojové vybavení,“ uvedla.

Intenzivní péče bez automatů

Na začátku 90. let byly na oddělení čtyři stanice pro novorozence a také jednotka intenzivní péče. „Intenzivní péče spočívala v tom, že měl personál děti neustále pod dohledem. Nacházela se tam monitorovací jednoduchá technika české výroby. Nebyl zde dávkovač léků,“ dodal bývalý primář s tím, že vše hlídal personál osobně.

Budova Dětského lékařství Městské nemocnice Ostrava (MNO) byla otevřena 6. září 1976. „Tehdy se jednalo o druhé největší oddělení na severní Moravě,“ poznamenal tiskový mluvčí MNO David Račák.

Podle současné primářky dětského oddělení Alice Nogovlové se zde dnes nejčastěji starají o děti s onemocněním  horních a dolních dýchacích cest, zdravotníci řeší i střevní problémy, dehydratace a otravy.

MNO má problémy

Na rozvoj Městské nemocnice Ostrava se podle ostravských zastupitelů nedostává potřebných financí. V červnu proto schválili zřízení fondu určeného pro rozvoj Městské nemocnice Ostrava. Zároveň do něj vložili 250 milionů korun z přebytku hospodaření. Do fondu by ročně mělo směřovat asi 200 milionů korun.

Podle primátora Tomáše Macury (ANO) je nemocnice dlouhodobě podfinancovaná a potřebovala by investice řádově za stovky milionů až miliardu korun. Zdravotnické zařízení by do konce letošního roku mělo připravit plán rozvoje tak, aby bylo zřejmé, jaké investice nemocnice potřebuje.

Forenzní audit zaměřený na hospodaření v letech 2011 až 2014 podle vedení města ukázal, že nemocnice dlouhodobě porušovala zákon o veřejných zakázkách. Audit odhalil i nákupy léků, zdravotnického zařízení a techniky zhruba za 700 milionů korun, na které nebyla vyhlášena soutěž. Vedení města muselo loni v létě řešit i personální situaci v nemocnici. Město v březnu začalo hledat nového ředitele, výběrové řízení ale muselo vypsat dvakrát, protože v prvním se přihlásili jen tři uchazeči, což vedení města nepovažovalo za dostačující. Nakonec výběrová komise zvolila primáře anesteziologicko-resuscitačního oddělení novojičínské nemocnice Petra Uhliga.