Aktivisté: Bytů pro sociálně slabé je v Ostravě málo. Nebourejme domy zbytečně

Spor o byty pro sociálně slabé (zdroj: ČT24)

V Ostravě by mohlo být více bytů pro sociálně slabé uživatele, tvrdí zástupci občanských iniciativ. Město podle nich nepostupuje koncepčně, když bourá některé domy namísto jejich možného využití pro sociální byty. Magistrát ale namítá, že takzvaných sociálních bytů je k dispozici dost.

Loni jich totiž vzniklo napříč ostravskými obvody na 105. Mohou je využít tři stovky lidí. Cena projektu je odhadována na 14 milionů korun

Aktivisté však tvrdí, že takových bytů může být mnohem více. Upozorňují například na několikapatrový dům, který dnes patří městu. Původní vlastník ho chtěl zbourat. Stavba se nachází poblíž centra, jen kousek za Smetanovým náměstím.

Počet sociálních bytů ve vybraných městech
Zdroj: ČT24

V nemovitosti, která prošla v roce 2005 rekonstrukcí, stále bydlí nájemník Petr Fabián, který se soudil o to, aby zde mohl žít. „Nakonec ale spor prohrál a z domu se stěhuje,“ dodala Markéta Radová.

„Postoj města je velmi jednostranný, pana Fabiána obviňují z toho, že se nechce vystěhovat, ale zároveň neuznávají to, že nebýt jeho, tak ten dům by byl v mnohem horší stavu,“ uvedl Jakub Černý, člen platformy Kritická sociální situace.

  • Drtivou většinu nákladů na vyčleněné sociální byty v Ostravě, asi 95 procent, hradí sociální evropské fondy. K projektu se před několika měsíci připojily městské části Vítkovice, Poruba, Moravská Ostrava, Mariánské Hory, Slezská Ostrava a Ostrava-Jih.
  • Byty se dělí na tři typy – čtyři patří mezi krizové a jsou určené lidem, kteří se dostanou do problémů a hrozí jim, že by fakticky ze dne na den mohli skončit na ulici. Pobyt v takovém bytě je možný maximálně půl roku. Další část bytů je určena pro sociální a dostupné bydlení. V těch sociálních mohou vybraní lidé strávit maximálně dva roky, a ve chvíli, kdy se jejich situace zlepší, posunou se na takzvané dostupné bydlení.
  • Celý projekt má být spojen s doprovodným sociálním programem tak, aby se sociálně vyloučení byli schopni postupně vrátit do běžného života. Míří na lidi s trvalým bydlištěm ve městě, kteří ale z minulosti nemají dluhy za městský byt.
Lidé bez domova dostanou byty

Ostrava rozhodne o osudu domu

Ostrava nechala kvůli domu zpracovat takzvaný stavebně technický posudek. „Ten je v tuto chvíli již hotový a na jeho základě rada města rozhodne brzy o dalším postupu,“ uvedla Andrea Vojkovská, mluvčí magistrátu města Ostravy.

Aktivisté by rádi dům zachovali pro sociálně slabé osoby. „Je tu deset volných bytových jednotek, které by mohly sloužit jako sociální bydlení,“ zmínila Eliška Černá, členka akční skupiny s lidmi bez domova Aslido.

Ve městě žije podle posledních dostupných údajů téměř 900 bezdomovců. V posledních letech mezi nimi stoupal také podíl žen. Přibližně polovina z nich využívá sociální služby.