Zločin a trest čeká v Praze i na J. M. Coetzeeho

Po desetiletém jednání by mohl na Festival Spisovatelů Praha přijet nobelista John Maxwell Coetzee. Původně jihoafrického autora by přehlídka ráda přivítala v šestadvacátém ročníku, jehož tématem na podzim letošního roku bude „zločin a trest“.

Coetzee je znám tím, že se médiím vyhýbá a nechodí si pro ocenění. Je přitom laureátem i toho nejprestižnějšího - Nobelovy ceny za literaturu (2003), jako prvnímu autorovi se mu podařilo dvakrát získat britskou Man Booker Prize, a to za romány Život a doba Michaela K. a Hanebnost (oba vyšly i v českém překladu). Témata svých děl hledá ve své rodné Jižní Africe, patří ke kritikům apartheidu.

Současní spisovatelé o současné krizi

Jde o témata blízká letošnímu „zadání“ Festivalu spisovatelů - pod mottem „zločin a trest“ se chce při diskusích spisovatelů zamyslet nad kolapsem lidského svědomí, jež čelí zhroucení morálních hodnot ve válce, v prostředí rasismu a xenofobie.

Pozvání na 26. ročník směřovali pořadatelé také Emmanuelovi Carrèremu, francouzskému spisovateli, scenáristovi a režisérovi (filmy S Molierem na kole nebo Knír). Čeští čtenáři si od něj mohli přečíst mimo jiné životopisný román Deník ztroskotance o svérázném ruském politikovi Eduardu Limonovovi.

Zván je do Prahy i mosambický spisovatel António Emílio Leite Couto známý jako Mia Couto. Je potomkem portugalských imigrantů, kteří do země přišli jako do tehdejší portugalské kolonie. Podle pořadatelů festivalu by mohl v diskusích přispět svým pohledem na současnou migrační krizi.

Vizuál Festivalu spisovatelů Praha 2016 vychází z plakátu autorů Andreje Kolosova a Valerie Kovriginové z roku 1990
Zdroj: Festival spisovatelů Praha

Festival spisovatelů Praha do ČR v minulosti přivezl několik slavných autorů a nositelů Nobelovy ceny. Předloni ukrajinsko-běloruskou spisovatelku a novinářku Světlanu Alexijevičovou, která prestižní ocenění získala rok nato.