Život je bolestný a přináší zklamání. České umění čte Lovecrafta

Život je bolestný a přináší zklamání, tak zní motto, pod kterým se deset osobností českého umění rozhodlo vypořádat s tradicí literárního hororu, konkrétně s dílem spisovatele Howarda Phillipse Lovecrafta. V Galerii města Plzně vystavují třeba Josef Bolf, Martin Salajka, Marek Škubal nebo František Štorm.

Americký spisovatel Lovecraft (1890 až 1937) je považován za otce moderního hororu. Plzeňská expozice je první podobný pokus o reflexi jeho tvorby v Česku a zároveň jednou z mála výstav na téma hororu ve výtvarné tvorbě. Výstavu Život je bolestný a přináší zklamání: Lovecraft, která potrvá do 15. Ledna, připravil kurátor Otto M. Urban.

Zemřel jako téměř neznámý spisovatel, později se stal kultem

Lovecraft je podle Urbana považován za pokračovatele Edgara Allana Poea, ve své tvorbě ale více odrážel aktuální vědecké poznání. Ve své době nebyl veřejností přijímán a zemřel ve finanční nouzi jako téměř neznámý autor. „V následujících desetiletích se jeho dílo stalo vpravdě kultovní. Podle jeho textů vzniklo hodně filmových adaptací, asi nejznámější film, který z Lovecrafta vychází, je Vetřelec Ridleyho Scotta,“ řekl Urban.

„Jeho texty mají velkou vizualitu, proto není divu, že tolik inspirují výtvarníky a filmaře,“ pokračuje Urban. V Česku se výtvarníci k Lovecraftově tvorbě dostali až později, minulý režim totiž hororovému žánru moc nepřál. „Na výstavě jsme se rozhodli se podívat, do jaké míry je vliv tohoto autora v českém prostředí patrný. Ukázalo se, že od generace dnešních čtyřicátníků až padesátníků a níže je ten vliv poměrně silný,“ poznamenal kurátor.

Prostor pro černý humor

Výstava přináší práce deseti umělců ve věku od 26 do 50 let. Svou tvorbu představují Josef Bolf, Jakub Gajdošík, Stanislav Karoli, Eva Maceková, Martin Mulač, Martin Salajka, Richard Stipl, Marek Škubal, František Štorm a Jan Vytiska. Návštěvníci uvidí klasické malby, grafiky, plastiky, instalace i video. I to byl jeden z cílů výstavy: nejen ukázat Lovecraftův vliv, ale také zdůraznit šíři a pestrost jeho odkazu v práci českých výtvarníků.

České umění čte Lovecrafta (zdroj: ČT24)

„Spektrum obrazů je velice široké, od melancholické, tiché a ponuré malby, kde hlavní téma je nějaká záhada, osamělost, nevyslovitelnost, až po další díla, která jsou explicitní. Je tam prostor pro nadsázku, ironii, černý humor,“ dodal Urban. Ač by možná na výstavě inspirované hororem návštěvníci čekali krví zbrocené příšery, nic takového expozice nenabízí.

Název „Život je bolestný a přináší zklamání“ vychází z prvních slov eseje francouzského spisovatele Michela Houellebecqa, který poukázal na vliv Lovecrafta na různé oblasti současného umění. K expozici patří také doprovodné akce: filmová představení, přednáškové cykly, komentované prohlídky nebo tvůrčí dílna pro děti a rodiče. Po Plzni by se měla výstava, možná v obměněné podobě, objevit příští rok v Trafo Gallery v Praze.