S Lubomírem Lipským se rozloučili přátelé, kolegové i rodný Pelhřimov

Kolegové, rodina i veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s filmovou a divadelní legendou Lubomírem Lipským, který zemřel 2. října ve věku 92 let. Rozloučení se konalo v pražském divadle ABC, kde herec účinkoval více než půl století.

Lidé přicházeli k jevišti, kde byla umístěna rakev, postáli chvíli v tichém zamyšlení, mnozí položili květiny. Na hodinovém smutečním rozloučení, které začalo krátce před polednem, se na čestné stráži u rakve vystřídala téměř čtyřicítka herců. Na závěr uctili přítomní památku Lipského několikaminutovým potleskem vestoje.

Sbohem z Pelhřimova

Rakev na katafalku zdobily věnce od rodiny zesnulého a dále věnec od Městských divadel pražských, Herecké asociace, Senátu, Státního fondu kinematografie, Divadla Na Jezerce a ministerstva kultury nebo Úřadu vlády. Nechyběl věnec od města Pelhřimova, odkud pochází slavná umělecká rodina Lipských.

Pelhřimov se s Lipským loučil celý týden. Před vstupem do Síně Lipských ve Šrejnarovském domě na Masarykově náměstí byla umístěna kondolenční kniha, kde lidé mohli vyjádřit soustrast. Místní expozice připomíná řadu divadelních a filmových rolí Lubomíra i režisérskou a scenáristickou práci jeho bratra Oldřicha.

Do divadla ABC se přišli naposledy rozloučit herci Luba Skořepová, Ladislav Trojan a jeho syn Ivan, Otakar Brousek, Valérie Zawadská, principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský s manželkou Miluší Šplechtovou, malířka Iva Hüttnerová nebo předseda Senátu Milan Štěch. Smuteční řeč pronesli mimo jiné prezident Herecké asociace Jiří Hromada a ředitel Městských divadel pražských Ondřej Zajíc.

Poděkovat sám sobě

Zazněla píseň Ezop a brabenec od Voskovce a Wericha nebo Šlitrova Krajina posedlá tmou a závěrem v podání herců píseň My Lord z Kaplana. Lipský ještě letos v červu účinkoval v představení Pan Kaplan má třídu rád. Přítomní také zhlédli záznam Lipského rozmluvy o herectví s Miroslavem Horníčkem a děkovnou řeč, kterou pronesl po předání prestižní ceny Thálie za celoživotní mistrovství v činohře.

Poděkoval tehdy bratrům Karamazovým, třem sestrám, bratránku z Batávie, otci Goriotovi, bratranci Ponsovi, strýčku Váňovi, sestřenici Bětě, matce Kuráž a dalším dramatickým postavám. „Dříve se děkovalo straně a vládě, dnes se děkuje sponzorům. A protože sponzora nemám, musím poděkovat sám sobě. I za to, že jsem se poměrně v útlém věku dožil tak vysokého stáří,“ prohlásil tehdy Lipský.

Lubomír Lipský ztvárnil více než dvě stě divadelních a sto filmových rolí. Mezi jeho nejznámější snímky patří Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Šest medvědů s Cibulkou, Ať žijí duchové, Saturnin. Zvláště skvělý byl v ženských rolích, v paměti diváků dlouho zůstane Lipského divadelní kreace v komedii Charleyova teta.

Za své umění byl oceněn Cenou Františka Filipovského za dabing. V roce 2013 od prezidenta Miloše Zemana převzal Medaili za zásluhy.