Dvořákovu Prahu zahájí Stabat Mater, v přímém přenosu ČT art

Umělecký ředitel Marek Vrabec zve na Dvořákovu Prahu (zdroj: ČT24)

Začíná desátý ročník festivalu Dvořákova Praha, jehož program tvoří zejména, ovšem nejen díla Antonína Dvořáka. Ta letos zazní například v provedení London Philharmonic Orchestra nebo Essener Philharmoniker. Zahajovací koncert Dvořákova oratoria Stabat Mater v přímém přenosu odvysílá ČT art, sledovat je ho možné také na Václavském náměstí, kde festival připravil i odpolední program. Co desátá Dvořákova Praha posluchačům nabídne, přiblížil v rozhovoru umělecký ředitel přehlídky Marek Vrabec.

Jaké renomé má Dvořákova Praha podle jmen umělců, kteří na letošní ročník přijeli? 

Myslím, že Dvořákova Praha má dobré jméno, přestože jde o relativně mladý festival, ale především má skvělé jméno Antonín Dvořák, který je nejhranějším českým skladatelem ve světě, umělcem, který ukázal nám Čechům cestu ke světovosti – a ten především nám otevírá cestu, abychom získávali takové hvězdy, jaké se nám na festival daří přivážet.

Zmínil byste některá jména?

Začal bych hned u dnešního zahajovacího koncertu, kde provedeme Stabat Mater. My jsme tohle dílo a vůbec vokální instrumentální díla léta obcházeli s velmi uctivým obloukem, chystali jsme se na opravdu slavnostní festivalové uvedení. A takové bude, myslím, to dnešní, protože premiéru ozdobí takoví pěvci, jako je sopranistka Kristine Opolais, nedávná Rusalka v Metropolitní opeře nebo předtím v Bavorské státní opeře, basista René Pape, také elitní pěvec, který spolupracuje s Christianem Thielemannem či Danielem Barenboimem. Máme i tenoristu Richarda Samka, který ovšem musel narychlo zaskočit za nemocného Piotra Beczału, a mezzosopranistku Janu Kurucovou.

Festival uctí památku dvou osobností, které v letošním roce zemřely: skladatelova vnuka Antonína Dvořáka III. a dirigenta Jiřího Bělohlávka. Jakým způsobem?

Připomeneme letošní dvojitou ztrátu pro celý hudební svět dvěma koncerty. Antonínu Dvořákovi III. věnujeme provedení Dvořákova Rekviem s dirigentem Jakubem Hrůšou 14. září. Bude zároveň nahráno pro vydavatelství Decca. Jiřímu Bělohlávkovi pak patří koncert České filharmonie 20. září s cellovým koncertem h moll Antonína Dvořáka.

Jsou vstupenky na letošní program ještě k dostání?

Jsou koncerty, kde je možné vstupenky ještě zakoupit, platí to třeba o pondělním koncertu Gustav Mahler Jugendorchestra s Jeanem-Yvesem Thibaudetem, pianistou v Gershwinově klavírním koncertu. Určitě bude stát za to.