Drábek: Fibingerová nemá důvod se vztekat

Praha – Stojaté vody povětšinou umírněného vysílání Českého rozhlasu rozčeřila kontroverzní hra Koule, inspirovaná kariérou dvou českých atletek, Heleny Fibingerové a Jarmily Kratochvílové. Obě olympioničky, jejichž jména ve hře sice přímo nepadnou, avšak jména hlavních hrdinek se těm jejich nápadně podobají, teď žádají rozhlas o soudní satisfakci. Ve hře se totiž uvádí, že pobíraly státem organizovaný dopink. O žalobě uvažuje i Český atletický svaz, který se cítí být celou hrou dotčen. Autor hry David Drábek podle svých slov takové haló kolem hry nečekal: „Ten záběr je daleko silnější a neměl jsem nejmenší potřebu si něco s olympioničkami vyrovnávat,“ brání se. Drábek je zároveň dramaturgem a režisérem Klicperova divadla v Hradci Králové, které hru začne zkoušet na jaře příštího roku.

Hru Koule režiséra Davida Drábka o fiktivní dopující koulařce Mileně odvysílal Český rozhlas 3 – Vltava v rámci dvanáctidílného cyklu rozhlasových her od současných autorů. Bývalou slavnou atletku, která v rozhlasovém studiu rekapituluje dosavadní život, ztvárnila Pavla Tomicová. Právě pro ni chtěl Drábek napsat říznou hru, což bylo hlavním motivem ke vzniku Koule. Autor tak popírá, že by chtěl napsat biografii Heleny Fibingerové, jedná se podle něj o satiru.

Inspirace je očividná

„Ta inspirace je patrná, že je někdo koulařka, má pekárnu a je členkou televizní rady… To bych byl opravdu pitomec, kdybych se tvářil, že nevím, o co jde, že předlohou byla Dáda Patrasová. Ta inspirace je očividná. Ale to všechno ostatní, ten záběr, to je o nás, co jsme v téhle poťouchlé době byli,“ komentuje inspiraci bývalou atletkou Helenou Fibingerovou Drábek.

David Drábek

„Vybírám si osoby opravdu něčím poťouchlé, protivné, otravné, svým způsobem i třeba nebezpečné a hloupé. Ale když to jméno padne, je to všechno veliká nadsázka.“

Jak uvedl režisér rozhlasové podoby hry Aleš Vrzák, materiál je velmi provokativní, není tedy divu, že vyvolal prudké reakce. Kromě nevole českých olympioniček a atletického svazu vzbudila tato satira i obrovský ohlas posluchačů a odborné veřejnosti. „Ten ohlas je veskrze pozitivní, řekl bych z nějakých 85 procent. A to je pro mě možná šokující daleko víc, protože jsem čekal, že to bude tak padesát na padesát,“ říká Vrzák.

Ukázka ze hry:

Němky na nás hleděly spatra. A Rusky? Monstra! Tam už nebylo z lidí skoro nic, to byly stroje.

Nad Drábkovou hrou se teď však vznáší hrozba sankcí za statisíce korun. Hra podle Fibingerové a Kratochvílové hrubě porušuje jejich práva a překračuje uměleckou licenci. „Jim to ubližuje. Můžeme se také obrátit na soud s žádostí o předběžné opatření, kterým by hraní této hry bylo zakázáno,“ říká advokát olympioniček Radek Pokorný. „Myslím si, že se to ještě obrátí proti nim, a taky bych jim to nepřál, protože se pak všichni budou ňahňat v tom, jak to s tím dopinkem tenkrát bylo,“ oponuje Drábek.

Takové haló kolem Koule Drábek nečekal

Drábek podle svých slov rozruch kolem Koule a rozhořčení atletek nechápe. „Milena je v něčem velmi životná a velmi sympatická postava. Dokonce bych se odvážil tvrdit, že když to porovnám s obrazem, jaký v poslední době Helena Fibingerová má, jaký pocit vzbuzuje, tak si myslím, že není vůbec žádný důvod žárlit a vztekat se kvůli obrazu Mileny. Ten je, řekl bych, velmi milý… O to méně ten vyrvál kolem chápu,“ diví se Drábek.

Zpověď koulařky Mileny a běžkyně Radmily, které přiznávají, že dopovaly, plánuje v příštím roce uvést hradecké Klicperovo divadlo. A to i přesto, že Český rozhlas, který ji vysílal první, čelí žádosti o finanční odškodnění a omluvu od obou atletek. Jejich advokát divadlu pohrozil, že může žádat, aby soud představení zakázal. Ředitel divadla Ladislav Zeman tvrdí, že k tomu nevidí důvod: „Zatím za 21 let, co to dělám, se to nestalo, “ dodal Zeman pro ČT.