Collegium 1704 vrátilo do Salcburku Salcburskou mši

Collegium 1704 koncertovalo na Salcburském festivalu (zdroj: ČT24)

Collegium 1704 potvrdilo, že patří k nejvýraznějším interpretům staré hudby. Po roce, jako jediný český orchestr, dostal soubor opět pozvání na prestižní Salcburský festival, kde na žádost pořadatelů provedl mši zkomponovanou přímo pro místní dóm. Na konci 17. století ji napsal česko-rakouský skladatel Heinrich Ignaz Franz Biber.

Dílo Missa Salisburgensis zkomponoval Biber k výročí 1100 let od založení salcburského arcibiskupství. Jeho velkolepou mši uvedlo Collegium 1704 nejen v katedrále, pro niž byla složena, ale také v původním početném obsazení se dvěma sbory, čtyřmi instrumentálními skupinami, čtrnácti sólisty a čtyřmi varhany. 

Skladbu zkoušel soubor po částech, jak zní vcelku, se dozvěděl až v Salcburku. „Salcburská mše je v podstatě svou koncepcí moderní site-specific dílo, protože počítá s prostorem, pro který byla napsána. To je něco, co si doma nenasimulujeme,“ vysvětlil dirigent a umělecký vedoucí Collegia 1704 Václav Luks. 

Koncertní program doplnily v Salcburku ještě vybrané části skladeb barokního komponisty Claudia Monteverdiho. Festivalový koncert ze záznamu odvysílá stanice ORF 20. srpna. Collegium 1704 pak mohou příznivci staré hudby slyšet v létě ještě třeba v Amsterodamu nebo v královské kapli ve Versailles.

Adam Plachetka jako Figaro (Salcburský festival)
Zdroj: Salzburger Festspiele/Ruth Walz

V programu Salcburského festivalu se představí ještě dva čeští umělci, oba v Mozartových operách. Už ve čtvrtek večer pěvkyně Martina Janková, sólistka opery v Curychu, vystoupí v opeře Cosi fan tutte. V polovině srpna se jako Figaro do Salcburku vrátí basbarytonista Adam Plachetka.