Servisní centrum HTC dá v Brně práci až 1000 lidí

Brno - Brněnští zaměstnanci společnosti HTC šli poprvé do práce. Třetí největší výrobce mobilních telefonů totiž v jihomoravské metropoli zřídil své vůbec první servisní centrum v Evropě. Brno si firma vybrala hlavně kvůli jeho dopravní dostupnosti. Zatím přijala asi devadesát zaměstnanců. Brzy jich ale chce mít až tisícovku.

První den v pobočce HTC prošli noví zaměstnanci několika školeními. Kvůli nim přijeli manažeři až z Tchaj-wanu. Díky kurzům by měli být zaměstnanci schopní se rychle zapojit do pracovního provozu. Naplno pracovat ale ještě nemohou, protože v budově ještě není dokončené technické zázemí. V prostorách totiž chybí klimatizace, speciální technické podlahy, vzduchotechnika i pracovní stoly. Interiéry pak musí projít antistatickou úpravou, aby se opravovaný materiál nezničil statickou elektřinou.

Ještě letos poskytne v Brně HTC práci zhruba třem stovkám lidí, pracovní tým pak podle potřeby v příštích letech posílí. Do budoucna se hovořilo až o tisíci pracovních míst. Společnost chce na jižní Moravě první rok investovat zhruba miliardu korun.

Významné loňské investice

V loňském roce přišla jedna z největších investic ve výši 22 miliard z Korejské republiky. Ve výrobně pneumatik Nexen Tire Corporation najde postupně práci 1384 lidí. V Moravskoslezském kraji zase přes dvě a půl miliardy investuje německá společnost Brose CZ vyrábějící auta. A podobnou částku utratí i firma z Nizozemí, Continental Automotive CR. Ta hodlá obsadit až 648 pracovních míst.

Boj o investora

Dostat firmu HTC do Česka potažmo do Brna nebylo vůbec snadné. O investici s vedením společnosti jednal nejen developer z průmyslové zóny, ale i poslanecká delegace, která byla začátkem února na Tchajwanu. Firma se rozhodovala mezi Polskem a Českem a jednání o místo v tuzemsku probíhalo několik měsíců. HTC do Brna nakonec podle developera CTP Invest přitáhla už hotová hala, průmyslová zóna blízko dálnice, ale i množství univerzit a tím i kvalifikovaných pracovních sil.

Do Česka se loni podařilo prostřednictvím agentury CzechInvest přilákat skoro 150 investičních projektů v celkovém objemu 87 miliard korun. V příštích letech by tak v tuzemsku mělo vzniknout minimálně 16 tisíc nových pracovních míst. Investoři však často naráží na dva zásadní problémy. Jedním z nich je nedostatek zaměstnanců, dalším pak nedostatečná dopravní infrastruktura.