Provoz evidence tržeb bez poplatků? O zvýhodnění mají zájem hlavně drobní podnikatelé

Provoz evidence tržeb bez poplatků? Proč ne, na trhu se již nabízejí řešení bez měsíčních paušálů (zdroj: ČT24)

Do startu elektronické evidence tržeb zbývají necelé dva a půl měsíce. Finanční správa nyní s podnikateli řeší, jak systém správně nastavit, aby mohl fungovat. Na speciálním dvoudenním semináři, který v sobotu skončil v Brně, se řešily hlavně náklady na pořízení a provoz. Stát je chce kompenzovat jednorázovou pětitisícovou slevou na dani. To, že by obchodníkům poskytoval i nějaký volný software na provoz, neplánuje. Přesto už se na trhu objevily - evidence by tak pro ně mohla být bez měsíčních paušálů.

Bufet s terasou na Těrlické přehradě má jeho majitel Rostislav Rypien na přilepšenou, bez důchodu by ho jako takový prodej neuživil. Jednou za čas pořádá sice akci pro lidi z okolí, ale jinak jeho stánek funguje především jako malé občerstvení pro návštěvníky přehrady. Je to takové typické rychlé občerstvení z polotovarů se sortimentem klobásy, řízku či  bramboráků.

S evidencí tržeb se tento majitel bufetu již smířil. Jeho starou pokladnu už brzy nahradí malý tablet s tiskárnou. „Ta free verze je pro mě asi aktuální, protože já nemám provoz celý rok, jenom pár měsíců v roce,“ přemýšlí podnikatel Rypien.

Pro verzi zdarma - tedy bez měsíčních paušálů - se rozhoduje čím dál víc obchodníků. „Umožňuje fungovat stále na těch stejných papírkách, jak jsou obchodníci zvyklí, a teprve v případě, kdy host chce platit, tak si otevře v pokladně účet a namarkuje tam přesně to, co má na papírku. Víc ta aplikace neumí,“ vysvětluje technický ředitel pokladního systému Storyous Václav Synáček.

Zavedení EET
Zdroj: ČT24

Distributor EET terminálů z firmy Satomar Radek Bábíček potvrzuje, že zájem je především ze strany stánkových prodejců, menších restaurací či kadeřnictví. Ministerstvo financí však žádný volný software ke stažení nenabídne. A ani o tom neuvažuje. „Finanční správa by musela poskytovat k tomu servis, a to není v jejích silách, aby zabezpečila,“ vysvětluje náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová.

Podnikatel tak může zaplatit jen jednorázovou částku za pokladnu s tiskárnou. Ty nejlevnější se nyní prodávají za šest tisíc. Lze ale využít i chytrý telefon. Právě dotazy na náklady provozu celého systému patřily v Brně k těm nejčastějším.

Podnikatelé hlavně mají starosti s poplatky. Je na uživatelích, jestli budou schopni dobře vyjednávat a ještě ty nabídky stlačí cenově dolů.
Andrej Babiš
premiér v demisi (ANO)

Ještě letos - za prosinec - má EET přinést do rozpočtu půl miliardy korun. V příštím roce pak necelých šestnáct. „Ty efekty, o kterých se tady mluví, jsou opravdu nereálné,“ míní však například místopředseda strany KSČM Jiří Dolejš. Proti elektronické evidenci tržeb protestovala ve sněmovně i pravicová opozice. Podle ní je zákon protiústavní. U nejvyšší instance tak požaduje jeho zrušení.

Když to srovnám s tím, jak to vypadalo před měsícem, tak už je to výrazně lepší, firmy se v prvních týdnech září probudily a začínají se intenzivně připravovat na zavedení elektronické evidence tržeb. Pochopitelně ty, které potřebují nějaké větší řešení nebo aktualizují to současné, tak ty se na to připravují velmi intenzivně, ale začínají se o to velmi intenzivně zajímat i firmy malé a malinké, pro které to bude zcela něco nového.
Karel Havlíček
předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP)

Nejdříve budou mít povinnost evidovat hotely a restaurace

EET by měla být v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce.

Vláda bude moci nařízením stanovit, že některé tržby nebudou od nabytí účinnosti zákona dočasně evidovanými tržbami. Evidence se tak zatím netýká adventních trhů nebo stravovacích stánků. Babiš uvedl, že EET se v první fázi nebude týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty, například na festivalech, ty se do evidence zapojí až od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích. Prodeje přebytků ze zahrádek se EET netýká.