ČEZ ohlásil nižší čtvrtletní zisk, odhady pro celý rok ale nezměnil

Čistý zisk největší tuzemské energetické firmy ČEZ klesl v prvním čtvrtletí meziročně o 1,5 miliardy na 7,3 miliardy korun. Tržby klesly o 14 procent na 45,4 miliardy korun. Společnost zároveň potvrdila očekávanou výši provozního zisku před odpisy (EBITDA) za celý letošní rok na úrovni 51 až 53 miliard korun a očištěného čistého zisku na úrovni 12 až 14 miliard korun.

Pokles čistého zisku o 17 procent v prvním čtvrtletí je podle firmy ČEZ způsoben „jednorázovým výnosem z dohody o narovnání se společností Sokolovská uhelná v roce 2017, vlivem nižších realizačních cen elektřiny z tradičních výrobních zdrojů a nižší výrobou paroplynové elektrárny Počerady z důvodu příznivějších spotových cen elektřiny a plynu v roce 2017“.

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer uvedl, že výsledky celkově zaostaly za tržním i jeho očekáváním. Za překvapivé označil nižší realizační ceny vyrobené elektřiny v ČR, zmínil i nižší výrobu uhelných elektráren a paroplynového zdroje. 

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček pak míní, že ČEZ se v posledních letech zaměřil více než na ziskovost na ekologii svých provozů, což podle něj může být výhodné z dlouhodobějšího pohledu v důsledku zpřísňujících se evropských limitů. „Pro výsledky ČEZ v následujících obdobích bude důležitý vývoj ceny elektřiny. V důsledku rostoucí ceny ropy a dalších komodit by přitom cena elektřiny mohla spíše růst,“ dodal.

Směr nová energetika

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů meziročně klesla podle tiskové zprávy o 7 procent na 15,6 TWh, přičemž výroba z jaderných zdrojů dosáhla 7,1 TWh stejně jako v prvním čtvrtletí 2017. Výroba elektřiny z větrných, fotovoltaických a malých vodních elektráren naopak meziročně vzrostla o 2 % na 0,6 TWh. Podíl výroby z bezemisních zdrojů činil 52 % a dlouhodobě roste. Před deseti lety činil tento podíl pouze 38 %.

Společnost vyzdvihla zejména to, že získala povolení na výstavbu a provoz prvních čtyř větrných elektráren Skupiny ČEZ ve střední a západní Francii. „Získali jsme stoprocentní podíl v polské společnosti Metrolog a dokoupili podíl 25 procent ve společnosti ENESA, která se tak stala stoprocentní dceřinou společností ČEZ ESCO,“ uvedl ČEZ s tím, že dál posiluje v Evropě svou pozici v oblasti nové energetiky.  

Místopředseda představenstva a ředitel divize finance Martin Novák vyzdvihl, že celkový čistý dluh skupiny klesl meziročně o více než 18 miliard korun na úroveň 121 miliard korun.   

Akcie společnosti ČEZ jsou na pražské burze hlavní částí burzovního indexu pražské burzy PX. Jejich váha je 21,5 procent. Ve středu uzavíraly akcie v Praze na ceně 554 korun. O pět let dříve to bylo na 570 korunách.

„Rostoucí ceny elektřiny hnaly v posledních týdnech ceny akcie ČEZ nahoru. Pokud bude tento trend nadále pokračovat, předpokládáme, že se s tímto vývojem svezou i akcie. Nicméně dnešní výsledky jsou pro nás spíše mírným zklamáním a nepředpokládáme tak, že by měly být dnes pozitivním stimulem pro růst akcií,“ uvedl analytik Frayer.

S akciemi energetické společnosti se obchoduje i ve Varšavě.