Zdravotníky urgentních příjmů čeká povinné očkování proti spalničkám

Události: Zdravotníky urgentních příjmů čeká povinné očkování proti spalničkám (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví plánuje pro personál urgentních příjmů zavést povinné očkování proti spalničkám. V současné době platí povinnost jen pro pracovníky infekčních a venerologických klinik. Zlepšit by se měla také kontrola proočkovanosti, o které podle resortu Česko nemá přesné údaje.

V pražské nemocnici Motol kvůli současnému výskytu případů spalniček přeočkovali přes sedmdesát zaměstnanců. Přeočkování pracovníků urgentních ambulancí nařídili hygienici. Celkově bylo zatím v Česku letos zaznamenáno 103 případů spalniček, z toho 73 v Praze.

Testy na protilátky proto v Praze prošly více než dvě tisícovky zdravotníků z různých nemocnic. A desetina z nich už dostala vakcínu, dalších 500 bude následovat, až se doplní zásoby. „Ta opatření efekt mají. Doufáme, že počet nemocných nebude stoupat takovým tempem,“ říká mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy Zbyněk Boublík.

Právě pro pracovníky urgentních příjmů by v budoucnu mělo být očkování proti spalničkám povinné. „Tato epidemie jasně ukázala, že dominantní kontaktní osoba je lékař urgentního příjmu,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Roman Prymula.

Přichází v úvahu důsledný monitoring proočkovanosti

Velký vliv na šíření spalniček má takzvaná proočkovanost populace. Nejlepší prevencí je podle epidemiologů, když proočkovanost dosahuje alespoň 95 procent. V Česku se ale zatím pohybuje kolem 90 procent. Nízká čísla evidují i další státy; evropské centrum pro kontrolu nemocí jim proto doporučilo zvýšit kontrolu.

Důslednější monitoring zvažuje také Česko. „Česká republika monitoruje proočkovanost bohužel ne úplně přesnou metodou a my pak nevidíme, jaká ta čísla jsou. Zvažujeme, že by se zavedl takzvaný imunizační registr, ve kterém by bylo online vidět, jaká je,“ říká Prymula.

Proočkovanost postupně klesla

Zatímco v roce 2012 byla proočkovanost dětí kolem 98 procent, v roce 2016 už se podle dat ministerstva zdravotnictví pohybovala kolem 89 procent. Za poklesem stojí podle odborníků především snížení důvěry v očkování, ať už v důsledku falešných studií, nebo nepravdivých informací o nebezpečnosti trojvakcíny, které se šíří na sociálních sítích.

Očkování proti spalničkám patří sice mezi povinná očkování, někteří rodiče je ale odmítají. „Jejich odmítnutí se zapíše do dokumentace, napíše se takzvaný negativní revers a tím to pro nás končí,“ říká primář dětského oddělení Vítkovická nemocnice Jan Boženský. I když za neočkování dítěte hrozí desetitisícová pokuta, lékaři ho automaticky nehlásí. Zjistit ho můžou až hygienici při kontrole.

Spalničky patří mezi nejvíce nakažlivé infekce. Podle Státního zdravotního ústavu jsou až šestkrát nakažlivější než chřipka. Očkování proti nim je v Česku povinné od konce šedesátých let. Je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje také protilátky proti zarděnkám a příušnicím.