Zdravotnické odbory se neshodnou se sestrami. Není 10 procent jako 10 procent

Události: Sestry a odbory se neshodují na důvodech ke stávce (zdroj: ČT24)

Třiatřicet tisíc zaměstnanců zdravotnictví pokračuje ve stávkové pohotovosti. Členové zdravotnických odborů si tak chtějí vynutit desetiprocentní plošné navýšení základu platů. Lékaři se k pohotovosti zatím nepřidali. Zmíněnou formu protestu odmítá i pět tisíc sester z profesního sdružení, které tvrdí, že platový základ sanitáře není totéž, co platový základ profesora.

Zvýšení platů všem zdravotníkům považuje Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR za jediné spravedlivé. Přidáno tak podle odborů dostanou nejen sestry, ale i pomocný personál. Přesný opak tvrdí Asociace sester.

„Pokud se bude přidávat 10 procent k základu a budeme přidávat sanitářům, ti mají úplně jiný základ, než mají profesoři na svých pozicích. A pak ty nůžky rozevíráme stále víc,“ říká prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová.

Stávkovou pohotovost už v den jejího vyhlášení odmítli soukromí lékaři. Česká lékařská komora se k ní vyjádří nejspíš až na začátku září. A v pohotovosti zatím není ani lékařský odborový klub.

Pracovníci, kteří v pohotovosti zůstávají, ani po týdnu nevědí, jestli s nimi bude premiér Andrej Babiš (ANO) o platech debatovat. Jistý tak zůstává pouze termín 15. října a hrozba stávkou.

Ve zdravotnictví pracuje asi 260 tisíc lidí, v sociálních službách kolem 100 tisíc. Nejvíce, asi 80 tisíc, je zdravotních sester, jejichž hrubý plat byl loni ve státní sféře průměrně 36 tisíc korun, v nestátní 24 200 korun. Podle odborů nastoupí do zdravotnictví jen třetina absolventů zdravotnických škol. A významná část z nich obor brzy opustí.

Podle odborů je problémem rozdíl mezi platy v příspěvkových organizacích a mzdami v nemocnicích, které jsou obchodními společnostmi. Rozdíly jsou až 58 procent, uvedla předsedkyně svazu Dagmar Žitníková. Podle údajů z května letošního roku, které odbory prezentovaly, bere například všeobecná sestra ve státní nemocnici o pět až 56 procent víc podle délky praxe, sanitář o 10 až 40 procent.