Za nabourání 24 aut dostal Kadlec podmínku. Musí také nahradit škodu 1,3 milionu

Události: Karel Kadlec dostal za desítky nabouraných aut podmínku (zdroj: ČT24)

Bývalý policista Karel Kadlec dostal za nabourání 24 aut na pražských Vinohradech dvacetiměsíční podmínku se čtyřletým odkladem.  Čtyři roky pak nesmí řídit. Trest zahrnuje i osmiměsíční podmínku a dvouletý zákaz řízení za nehodu v Nuslích z března 2015. Kadlecovi za ohrožení pod vlivem návykové látky hrozily až tři roky vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Celá tahle věc se stát neměla, já už jsem se za to omluvil a omluvám se ještě jednou.
Karel Kadlec

Na havarovaných vozidlech vznikla podle obžaloby škoda více než 1,6 milionu korun, Kadlec musí podle rozsudku nahradit 1,3 milionu. Zbytek peněz musí Česká kancelář pojistitelů vymáhat v civilním řízení. Kadlec se proti rozsudku neodvolal, žalobce a poškození si ale ponechali lhůtu pro případné odvolání.

„Cílem trestu není obžalovaného zlikvidovat a potrestat jeho rodinu,“ uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně Iva Fialová. Upozornila, že se Kadlec snaží škodu nahradit. I proto uložila mírnější trest, než požadoval státní zástupce Michal Muravský. Ten chtěl dvouletou podmínku a zákaz řízení na pět let.  

Kadlec loni v dubnu postupně naboural přes dvě desítky aut zaparkovaných po stranách vozovky. Do dalšího auta podle spisu naboural, když vjel do jednosměrky. Policisté Kadlece dostihli v Máchově ulici, předtím stihl projet podle obžaloby ještě Šumavskou a Slovenskou ulici.

1,63 promile v krvi

Muž nejprve odmítl orientační dechovou zkoušku a nechtěl policistům ukázat řidičský průkaz. Souhlasil však s převozem na lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Obžaloba uvádí, že v době činu měl v krvi nejméně 1,63 promile alkoholu. Výsledek podle spisu neovlivnily léky, které obžalovaný v té době užíval. 

Nabouraná auta v Praze na Vinohradech (zdroj: Marco Morsut/iReportér)

Kadlec ale u Obvodního soudu pro Prahu 2 řekl, že si nepamatuje, že by na Vinohradech naboural 24 aut. Tvrdí, že se probral až na zadním sedadle policejního auta s pouty na rukou. Před soudem ale přiznal, že si před událostí vzal léky na spaní, které nezabraly, a tak je zapil alkoholem.

Už dříve také řekl, že události lituje. Incident se podle něj stal v době, kdy měl psychické problémy, které vznikly kvůli přepracování nebo rodinným problémům. Léky už neužívá a s alkoholem problém nemá.

Žalobce: tvrzení o ztrátě paměti je účelové

Podle žalobce Muravského je ale Kadlecovo tvrzení o ztrátě paměti účelové. „Zejména když ho konfrontujeme se závěry znaleckých posudků,“ řekl. Znalci uvedli, že Kadlec byl schopen rozpoznat škodlivost svého jednání, jeho ovládací schopnosti byly podle lékařů sníženy jen mírně. „Co se týče trestu, je potřeba zohlednit nebezpečnost a závažnost jednání obžalovaného,“ dodal Muravský.

Nabouraná auta po jízdě opilého policisty Kadlece
Zdroj: ČT24/Martin Brož

„Co se týká výroku o vině, souhlasíme se závěry pana státního zástupce,“ reagoval Kadlecův obhájce. Kadlecova výpověď ale podle něj není v rozporu se znaleckými posudky. Bývalý policista vypovídal tak, jak událost subjektivně vnímal, uvedl advokát. S návrhem státního zástupce souhlasil, pětiletý zákaz řízení by považoval za nepřiměřeně přísný.

Po nehodě v Nuslích byl Kadlec nejprve postaven mimo službu a odvolán z funkce na policejní akademii. Po nehodách na Vinohradech ho ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) propustil ze služebního poměru. Za loňskou srpnovou nehodu na křižovatce Korunní a Budečské ulice mu magistrát v přestupkovém řízení uložil pokutu a zákaz řízení.