ÚSTR a odbory se nedohodly. Možná dojde i na soud

Praha – Patem skončilo dnešní jednání mezi vedením Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a odbory ohledně plánovaného propouštění, které souvisí se zavedením nového organizačního řádu. Z oddělení digitalizace mají nejdřív ke konci ledna odejít dvě desítky lidí, kteří by možná mohli nastoupit do přidruženého Archivu bezpečnostních složek (ABS). Někteří z nich zvažují žalobu.

V rámci nové koncepce plánuje vedení ústavu zmenšit vlastní oddělení digitalizace a nově vybudovat obdobné oddělení, ale tentokrát v přidruženém Archivu bezpečnostních složek. Chce tak podle slov ředitele ústavu Zdeňka Hazdry ukončit spory o kompetenci mezi oběma institucemi. Odbory s tím, ale nesouhlasí a poukazují na nezákonnost tohoto převodu a tvrdí, že nejde o koncepční záležitost, ale o pokračování politické čistky.

O sporu mezi vedením ústavu a odbory čtěte více ZDE.

Mezi propuštěnými by měl být také místopředseda Nezávislé odborové organizace Radek Schovánek, který mimo jiné svědčil v kauze údajné spolupráce Andreje Babiše s StB. Přestože se o konkrétních jménech ještě nemluvilo, připouští tiskový mluvčí ústavu Pavel Ryjáček, že vzhledem k tomu, že Schovánek vede oddělení digitalizace, tak se ho změna nejspíš dotkne. „Ale je velmi legrační ta kauzalita, kterou odboráři vymysleli a která by zněla, že ministr Babiš, protože proti němu Radek Schovánek svědčil, tak nám přidal 20 milionů, abychom ho propustili,“ dodal.

Jednání odborů s ÚSTR skončilo patem (zdroj: ČT24)

Oboustranné jednání bylo podle odborářů velmi bouřlivé a ředitel Hazdra byl podle Schovánka při vysvětlování koncepčních změn trochu zmatený. Odboráři stále argumentují tím, že přechod digitalizace z ústavu do archivu je nezákonný. „Domníváme se, že zde dojde k velké škodě, protože pokud se ti zaměstnanci budou soudit, tak mají velkou šanci vyhrát, a to na základě všech těch kroků, které vedení dělá,“ podotkl Schovánek.

Zaměstnanci, pokud nedostanou odpovídající práci a plat v ABS, skutečně zvažují soudní řešení, jak řekl místopředseda Schovánek. „Odborová organizace pravděpodobně podá hromadnou žalobu. Budeme je zastupovat a využijeme naše finanční i právní prostředky, abychom naše zaměstnance hájili,“ dodal.

Odbory netáhnou za jeden provaz

Ale ani odborové organizace nejsou jednotné. V ÚSTR jsou celkem čtyři, ale pouze tři z nich jsou rezolutně proti vedení. „Myslíme si, že není příliš šťastné, že další odborové organizace zatahují do těchto jednání neustále politiku. Měli bychom se zaměřit na to, aby bylo co nejvíce propuštěných lidí zároveň přijato na Archivu bezpečnostních složek,“ řekla Stanislava Vodičková, předsedkyně oné čtvrté odborové organizace.

Rozhodnutí vedení o přesunu digitalizace souvisí také s nedávnou kontrolou, která údajně našla v digitalizovaných dokumentech chyby. Schovánek to ale rezolutně odmítá a argumentuje tím, že nechápe, proč se tedy údajně chybné materiály nezkontrolují, ale je naopak v plánu převést je tak, jak jsou, do ABS a posléze přímo k badatelům. Znamenalo by to, že vedení ústavu tak vědomě nabízí badatelům chybné materiály.

Odbory plánují setkání s poslanci a senátory a na 7. listopadu svolaly před Lidový dům demonstraci.