ÚSTR bude propouštět. Politická čistka, tvrdí odbory

Praha – Dvaadvacet lidí má odejít z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v rámci nového organizačního řádu, který bude platit od dubna. Jedno z oddělení digitalizace dokumentů má zcela zaniknout a bude omezen také počet náměstků a ředitelů odborů. Vedení ústavu dnes o plánovaném propuštění jednalo s odbory.

V ústavu působí čtyři odborové organizace, z toho tři odmítají plány vedení. Podle nich je propuštění tolika lidí pouze pokračováním politické čistky. „Byl navýšen rozpočet ústavu i archivu a naprosto zbytečně, jenom pro nějakou umanutost, je likvidována digitalizace,“ říká místopředseda Nezávislé odborové organizace Radek Schovánek a poukazuje na to, že digitalizace se přesouvá z rukou ÚSTR do kompetence Archivu bezpečnostních složek (ABS), i když podle zákona by digitalizaci měl mít na starosti právě Ústav pro studium totalitních režimů. Celý přesun Schovánek označuje za nelegální.

Ředitel ústavu Zdeněk Hazdra ale oponuje tím, že digitalizace je pouze jednou z agend a není hlavním a jediným úkolem ÚSTR. „Digitalizace zůstane zachována jak ústavu, tak nově vznikne v Archivu bezpečnostních složek. Protože archiv je instituce, která zodpovídá za archiválie, jejich zpřístupňování badatelům a institucím, a bude do budoucna zodpovědná také za digitalizaci, což není nic jiného než jedna z forem zpřístupňování,“ dodává. Nicméně propuštěným zaměstnancům nemůže zaručit, že seženou místo v ABS.

Hazdra si od nového organizačního řádu slibuje konec sporů o kompetence mezi ústavem a archivem. V důsledku změn by v ABS mělo vzniknout třicet nových pracovních míst a také nové oddělení digitalizace. „Oddělení digitalizace v ústavu zůstane v podstatě zachováno, pouze se sníží jeho personální obsazení. Ústav se bude do budoucna zaměřovat na digitalizaci převzatých dokumentů v duchu zákona 181 a archiv se zaměří na digitalizaci těch archiválií, které spravuje. To je hlavní myšlenka toho organizačního řádu,“ říká ředitel Hazdra. 

Podle odborů je to ale v podstatě jenom obcházení zákona, protože 99 % dokumentů, které ústav digitalizuje, spravuje právě Archiv bezpečnostních složek. Takže nějaké zachování jejich oddělení je pouze kosmetické, protože zaměstná pouze jednoho, dva lidi. Stejně tak odmítají údajné spory mezi oběma institucemi. „Jsem vedoucí skupiny digitalizace a za pana ředitele Hermana žádné kompetenční spory nebyly. Jsou tam smlouvy mezi oběma organizacemi, různé předpisy a nařízení. Je to tedy uměle vytvořený problém,“ říká Schovánek.

V příštím roce by měl ÚSTR, pod který spadá také Archiv bezpečnostních složek, hospodařit se 162 miliony korun, oproti letošnímu roku je to nárůst přibližně o 8 milionů korun.