Správa královéhradeckého zdravotnictví se otřásá v základech

Hradec Králové - Ředitel zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje a bývalý vicehejtman Rostislav Všetečka (ODS) dnes na svou funkci rezignoval. Sám to zdůvodnil politickým tlakem na svou osobu. Nové vedení kraje v čele s ČSSD již dříve naznačilo, že Rostislav Všetečka ve vedení holdingu nesplňuje jejich představy. Údajně kvůli chybnému hospodaření nemocnic, které řídil.

Ještě v dubnu 2008 hovořil tehdejší předseda představenstva zdravotnického holdingu Hradeckého kraje a vicehejtman Rostislav Všetečka o hospodaření nemocnice v Náchodě jako o vyrovnaném. V prosinci téhož roku ale nemocnice vykazovala ztrátu 180 milionů korun. Ředitel náchodské nemocnice Miroslav Švábl poukazuje na probíhající audit, který by měl odhalit příčiny a viníky tak razantního propadu hospodaření.

Bývalý vicehejtman zaujal pozici ředitele krajského zdravotnického holdingu před necelými dvěma měsíci. Současný hejtman kraje Lubomír Franc (ČSSD) nedávno prohlásil, že Všetečka by neměl pokračovat ve své funkci, a po dnešním zasedání představenstva Všetečka rezignoval. „Protože nemohu vykonávat svoji odbornost a vidím, že nelze řídit zdravotnictví v této situaci, která panuje na tomto kraji,“ zdůvodnil odstupující ředitel své rozhodnutí. Dalšího ředitele holdingu vybere až nové představenstvo, které nahradí stávající členy.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Senátor Trpák z ČSSD totiž dnes přišel s tím, že rada kraje zítra odvolá ze zdravotnického správního orgánu všechny, včetně nedávno jmenovaného vicehejtmana a senátora Vladimíra Drymla. Toho odvolání překvapilo. „Někdo se bojí toho, že začínám dělat pořádek v holdingu,“ reagoval Dryml.