Sobotka předal Zemanovi koaliční smlouvu – obsazení křesel neřešili

Praha – Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka znovu zamířil kvůli koaličním jednáním za prezidentem Milošem Zemanem. Na Hradě mu představil finální podobu programové části koaliční smlouvy. Poslední detaily dojednávali zástupci ČSSD, hnutí ANO a lidovců ještě dnes po obědě - úpravy se týkaly minimální daně pro živnostníky. Zítra by měly strany dokument zveřejnit, o víkendu a v pondělí ho pak mají schvalovat jednotlivé koaliční strany.

„Předal jsem prezidentovi originální text finálního znění programové dohody vznikající koalice. Velká část dnešní schůzky se týkala koaliční dohody a některých témat, která zvláště pana prezidenta zajímala - informoval jsem ho, že součástí programu příští vlády bude přijetí zákona o prokazování původu majetku a prezident tuto informaci uvítal,“ uvedl Sobotka po setkání. Se Zemanem prý zatím vůbec neřešili personální obsazení nebo rozdělení křesel ve vládě, na to by prý mohlo dojít příští týden, kdy se šéf ČSSD se Zemanem setká znovu.

Z koaliční smlouvy nakonec vypadla minimální daň pro živnostníky

I když předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka před dnešním jednáním koaličních stran tvrdil, že už se budou dojednávat pouze formality, stále panovaly spory kolem minimální daně pro živnostníky. Nakonec se vyjednavači dohodli, že tato pasáž z koaliční smlouvy zmizí a místo ní přibude pro živnostníky jiné opatření: „OSVČ, které dlouhodobě nevykazují zisk z podnikání a po zohlednění všech zdanitelných příjmů nevykazují základ daně, nebudou mít nárok na daňové zvýhodnění,“ uvedl na brífinku místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Už v úterý večer byla vyřešena většina zásadních bodů koaliční smlouvy, strany se shodly na zrušení většiny poplatků ve zdravotnictví – platit se budou pouze za návštěvu pohotovosti. Znovu by se neměly zavádět poplatky za pobyt v nemocnici – propad příjmu nemocnic má vykompenzovat nová úhradová vyhláška. 

Brífink předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

U daní vznikne nově druhá snížená sazba DPH, ve které budou léky, knihy, dětské pleny a dětská výživa. Podle Sobotky by mohla být ve výši pěti procent. Nemělo by se zvyšovat zdanění fyzických ani právnických osob, zůstává otevřená otázka sektorové daně, kterou by platila jen některá odvětví – např. banky. Koalice bude také chtít obnovit slevu na dani pro pracující důchodce a postupně zvyšovat minimální mzdu tak, aby se přiblížila 40 procentům průměrné mzdy v ČR.

Návrh textu koaliční smlouvy získala ČT, podívejte se.

V příštích dnech budou finální verzi koaliční smlouvy schvalovat jednotlivé strany, v případě ČSSD se v sobotu sejde ústřední výkonný výbor, který buď smlouvu schválí sám, nebo se rozhodne pro vypsání vnitrostranického referenda. V neděli se sejde celostátní konference lidovců a hnutí ANO má smlouvu schvalovat v pondělí.

Jaroslav Faltýnek (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Příští týden jednání o obsazení vládních křesel

V příštím týdnu by se pak měla naplno rozběhnout jednání o rozdělení křesel ve vládě a konkrétních jménech. I tady se čekají komplikace, lidovcům se totiž nelíbí, že by měli v novém kabinetu obsadit jen dvě ministerstva. „Nebude-li možnost mít tři křesla, tak prostě KDU-ČSL do té koalice nepůjde,“ řekl ve včerejším pořadu Hyde Park místopředseda strany Marian Jurečka (více o tom, co zaznělo v Hyde Parku).

Sociální demokraté nabídli lidovcům ministerstva kultury a zdravotnictví. Žádné další se jim hnutí ANO přidávat nechystá, straně se čtrnácti poslanci podle nich dva resorty stačí. Jestli by se lidovci spokojili se dvěma a s postem místopředsedy vlády, to zatím říct nechtějí. „Co se týče těch citlivých personálních řešení, to je skutečně na předsedovi a já jsem několikrát slyšel pana Sobotku, že na personáliích to neztroskotá,“ komentoval to včera místopředseda KDU-ČSL Roman Línek. 

Do personálního složení vlády navíc zřejmě bude chtít mluvit i prezident Miloš Zeman. Podle deníku Insider by prezident mohl mít výhrady nejen vůči Lubomíru Zaorálkovi jako ministrovi zahraničí, ale také vůči Jiřímu Dienstbierovi, který by mohl být šéfem legislativní rady vlády. „Pokud by prezident kandidáty na ministry pouze připomínkoval, tak to by mohlo být ještě akceptovatelné, ale pokud by je odmítl jmenovat, tak to už přesahuje rámec naší ústavy, protože ta hovoří jasně. V ten okamžik by budoucímu premiérovi a koaličním stranám nezbylo nic jiného, než se obrátit na Ústavní soud, aby rozhodl,“ uvedl 1. místopředseda lidovců Marian Jurečka.