Praktické lékaře na venkov netáhnou ani dotace. Nejsou vysoké a žádat o ně je příliš složité

Předseda Sdružení praktických lékařů: Situace je vážná a hrozí, že bude ještě vážnější (zdroj: ČT24)

Bezúspěšně se snaží ministerstvo zdravotnictví dostat nové praktické lékaře na venkov do míst, kde dosavadní lékaři odcházejí do výslužby. Nabízí sice dotace, ale není o ně zájem. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů je to jednak proto, že v součtu není dotace nijak zvlášť štědrá, ale i tím, že je tak složité dotaci získat, že lékaři ztrácejí zájem.

Zástupci praktických lékařů a dalších ambulancí kritizovali ministerstvo zdravotnictví, které podle nich upřednostňuje nemocnice, a varují, že v příštích letech zavřou stovky ordinací. Přesněji podle předsedy Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka odhaduje Ústav zdravotnických informací a statistiky, že do roku 2020 ubude 1200 lékařů, dvě třetiny z nich z ambulancí.

Podle přesedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky se stává, že když jde starší lékař do výslužby, je problém najít náhradu. „Jsou místa, kde už se lékař nenašel. Ještě hůře než praktičtí lékaři pro dospělé jsou na tom praktičtí lékaři pro děti, kteří mají ještě starší průměrný věk a mají celou řadu dalších problémů,“ upozornil Petr Šonka. Problematickým regionem je například Jesenicko, Českokrumlovsko, ale i regiony ve středních Čechách vzdálené pár desítek kilometrů od Prahy – Příbramsko nebo Rakovnicko.

Podle Ilony Hüllerové ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost navíc zvažuje až deset procent členů, že ordinace zavře. Nejvíce ohrožená jsou detašovaná pracoviště, kam lékař zajíždí třeba jen jednou či dvakrát do týdne.

Ambulance žárlí na nemocnice. Ty si podle ministra peníze zaslouží

Koalice soukromých lékařů kritizovala v týdnu to, že většina navýšení, která do zdravotnického systému přijdou, směřují do nemocnic. Mzda lékaře v nestátní ambulanci byla podle nich na 72 procentech platu lékaře ve státní ambulanci, u sestry to bylo 67 procent. Ambulance tak mají podle koalice problém personál sehnat.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) je však přesvědčen, že si nemocnice více peněz zaslouží, protože o pacienty pečují právě v době, kdy už mají praktičtí lékaři ordinace zavřené. Nabízí však ambulancím, že jim přidá, ale jen tehdy, „když prodlouží ordinační dobu, ale ne za kapitační platbu, tedy pacienta v kartotéce“.

Dotace nejsou pro lékaře zajímavé

Ministerstvo zdravotnictví se ale pokouší nedostatek praktických lékařů řešit také prostřednictvím dotací. Letos nabízí pět milionů korun. Zájem o ně ale takřka není, loni se podařilo vyčerpat pouze desetinu nabízené částky. Petr Šonka to vysvětluje hned dvěma okolnostmi. Jednak jednorázová dotace není zase tak vysoká. Pokud lékař dostane od státu čtvrt milionu na plat sestry, zdaleka mu peníze nevydrží celý rok. Hlavním důvodem nezájmu o dotace ale je to, že je příliš složité požádat o ně.

Na byrokracii si ostatně praktičtí lékaři stěžují všeobecně. „Mám pocit, že 50 procent naší pracovní náplně tvoří vyplňování nejrůznějších lejster a papírů,“ poznamenal předseda Sdružení praktických lékařů.

Vzorem by podle Šonky mohl být přístup některých obcí, které se pokoušejí lékaře přilákat vlastními prostředky, kdy jim nabízejí levné bydlení a zlevněný či bezplatný pronájem ordinace.