Okradení lidé by se měli snáze dostat k odškodnému

Události: Okradení lidé by se měli snáze dostat k odškodnému (zdroj: ČT24)

Peníze získané v trestním řízení chce ministerstvo spravedlnosti začít rozdělovat přímo mezi oběti trestných činů. Teď tyto peníze končí ve státním rozpočtu, ročně jde zhruba o 80 milionů. Poškození se zatím musejí peněz domáhat sami, často ale bez úspěchu.

Na ministerstvu by měl vzniknout nový účet, kam by se peníze zabavené v trestním řízení přeposílaly a prioritně se dávaly poškozeným. „Bude to vždy vázáno na konkrétního pachatele. Soud řekne, že paní XY může dostat peníze ze zajištěných věcí v trestním řízení, a pak se obrátíte na ministerstvo, které je vyplatí, pokud je má,“ uvedl poslanec a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Novelu, která změny zavádí, by měla na příští schůzi schvalovat sněmovna. Pokud včas projde i Senátem a podepíše ji prezident, dočkají se oběti rychlejší kompenzace už příští rok na jaře.

Kam míří lup zabavený zlodějům?

Věci, které policisti najdou u zlodějů, většinou končí ve skladu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Předměty, o které se nikdo nehlásí, nebo u nich nelze zjistit vlastníka, pak úředníci nabídnou dál, nebo zlikvidují.

„Pokud je ten předmět využitelný a neprojeví zájem žádná organizační složka státu, poté tento předmět nabízíme široké veřejnosti ve výběrovém řízení,“ uvedl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Ve skladech končí i víno nebo čokolády

Mezi věcmi z trestné činnosti, které buď někdo ukradl, nebo použil ke spáchání trestného činu, měli úředníci například za 600 eur padělaný občanský průkaz Litvy, airsoftovou pistoli, ukradené lahve bílého vína, čokolády, ale i boxery, mačety či nože, nebo kukly, kterými se pachatelé maskovali. Ročně na úřadu přibývají tisíce takových věcí.

Úřad se stará také o zajištěné věci obviněných, auta, elektroniku, občas i budovy, tedy o majetek stamilionové hodnoty. Tyto věci může stát podle novely zákona schválené už loni prodat, v určitých případech dokonce ještě před tím, než o vině rozhodne soud. Prodej propadlých věcí vynáší ročně miliony. Většina věcí ale končí likvidací.