Národní muzeum převzalo Federální shromáždění, část bariér už zmizela

Praha – Národní muzeum po poledni převzalo správu budovy bývalého Federálního shromáždění a zároveň začala po osmi letech likvidace betonových bariér, které po léta omezovaly dopravu na pražské Severojižní magistrále a ve Vinohradské ulici. Krátce po jedné hodině už bylo odstraněno prvních šest betonových zábran. Od objektu odejdou také policisté, kteří od roku 2001 hlídali budovu – až do letoška sídlo Rádia Svobodná Evropa. Národní muzeum plánuje v objektu zbudovat depozitář a obě budovy chce propojit tunelem.

Uvolnit by se měl jeden pruh na magistrále ve Wilsonově ulici před Václavským náměstím a dva pruhy ve Vinohradské ulici. Řidiči tak od 11. června již nebudou muset objíždět někdejší Federální shromáždění a Státní operu, když budou chtít z Vinohradské odbočit do severo-jižního směru magistrály. Během několika dnů se tak alespoň částečně uleví největší pražské dopravní tepně. Národní muzeum chce v objektu zbudovat depozitář a při prováděných prohlídkách seznamovat návštěvníky s historií budovy, jejímž základem je objekt prvorepublikové burzy, k němuž byla v 60. letech dostavěna další část.

Dnešní odstranění zátarasů je pouze první částí znovuzpříštupnění okolí budovy bývalého Federálního shromáždění. „Dnes zmizí betonové zátarasy, zmizí policisté v uniformách a ten prostor se stane veřejně přístupný. Budoucnost je taková, že se stane budova Federálního shromáždění druhým výstavním prostorem Národního muzea. Obě tyto budovy budou spojeny tunelem, budou tady depozita, budou tady další expozice,“ řekl pražský primátor Pavel Bém. Stavba ale začne nejdříve v roce 2011, společně s úpravami magistrály a proměnou Václavského náměstí na bulvár.

Auta vystřídají bariéry za deset dnů

Pro řidiče je klíčovým datem 11. červen. Do té doby budou v okolí budovy Federálního shromáždění probíhat dodatečné úpravy, ale poté již budou moci jezdit dosud uzavřenými pruhy. Otevření Vinohradské a dosud uzavřené části Wilsonovy by tak mělo drobně zjednodušit cestování po magistrále, protože u kritické světelné křižovatky na Václavském náměstí ubude čekajících aut.

Během dalších tří let by mělo okolí obou budov Národního muzea doznat zásadních úprav. Podle Béma by měla být magistrála zklidněna a muzeum více propojeno s Václavským náměstím i s Vinohrady. „Já se na to moc těším,“ dodal Bém.

Nový název vzejde ze soutěže

Národní muzeum vyhlásilo soutěž, v níž mohou lidé navrhnout nový název pro budovu, v níž sídlilo Federální shromáždění a později Rádio Svobodná Evropa. „Já tip nemám ani jsem neviděl výsledky soutěže, těším se, že tam budou dobré nápady,“ uvedl primátor. 

Svobodná Evropa zůstává pod přísným dohledem

Ačkoli po odstěhování Rádia Svobodná Evropa skončila u bývalého Federálního shromáždění bezpečnostní omezení, samotné redakce této stanice zůstávají pod přísným bezpečnostním dohledem. „Možná bych řekl ještě přísnějším. Když jsme se rozhodovali pro nějaké nové místo, tak česká i americká bezpečnost nám dala určitá pravidla – co smíme, co nesmíme,“ řekl ředitel Rádia Svobodná Evropa Pavel Pecháček.

Samotné stěhování podle Pecháčka proběhlo bezproblematicky – snad i díky zkušenostem z někdejšího stěhování celé stanice z Mnichova do Prahy.

Nová budova se otevře v srpnu

Nová budova Národního muzea se veřejnosti poprvé otevře v polovině srpna. Na 17. listopad pak muzeum plánuje první výstavu zaměřenou na pád železné opony a sametovou revoluci.