Krajská zdravotní: Protikorupční policie obvinila čtyři osoby

Praha - Protikorupční policie obvinila čtyři lidi kvůli nákupům přístrojů do severočeských nemocnic. Všechny spravuje ústecká Krajská zdravotní. Jedná se o bývalé členy představenstva této společnosti. Podle serveru Aktuálně.cz jde o zakázku z roku 2008. Podle auditu ministerstva financí byla zakázka za skoro půl miliardy předražená až dvojnásobně. Stejnou zakázkou se zabývá také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Udělil kvůli ní Krajské zdravotní pokutu 700 tisíc korun. Pokutu ale nedávno zrušil soud. Výbor ROP Severozápad také společnosti odpustil část dotací, které měla vracet.

„Všechny osoby jsou stíhány pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku, trestný čin pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě,“ řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. 

Policisté obviněným kladou za vinu, že v roce 2008 v rámci vyhlášené veřejné zakázky ohledně nákupů přístrojů a zdravotnického zařízení měli stanovit taková kritéria, která vedla k zásadnímu omezení účasti soutěžitelů a v konečném důsledku účasti pouze jednoho soutěžitele. 

„Cenovou nabídku v celkové výši zhruba 417 milionů korun pak měli akceptovat, přestože měli vědět, že akciová společnost Krajská zdravotní mohla provést nákup zdravotnických přístrojů vlastními silami, ve stejné kvalitě, rychlosti a ekonomicky efektivněji,“ konstatoval Ibehej.

V souvislosti se zmiňovanou zakázkou údajně obvinění společnosti způsobili škodu 82 milionů korun. O dalších 38 milionů kvůli nim společnost přišla v souvislosti s výběrovými řízeními na expertní poradce při přípravě dotačních žádostí, uvedl mluvčí.

Předsedou představenstva společnosti byl v roce 2008 René Budjač. „Nebudu vám nic komentovat,“ reagoval dnes na dotaz ČTK, zda je mezi obviněnými. V prosinci téhož roku ho ve funkci vystřídal Petr Benda, jenž se stal před dvěma týdny jako náhradník členem sněmovny za stranu NS-LEV 21 Jiřího Paroubka. Budjač přešel na místopředsednický post představenstva Krajské zdravotní, kde do té doby působil Tomáš Indra.

Členem představenstva byl v té době také stávající ředitel společnosti Eduard Reichelt, současný předseda představenstva Radek Scherfer a současný náměstek pro ekonomické a personální řízení Petr Fiala. Miloslava Řeháka v prosinci vystřídal bývalý náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda. Vyplývá to z výroční zprávy Krajské zdravotní. Podle informací serveru Aktuálně.cz jsou mezi obviněnými Budjač a Fiala. Ani jeden z nich serveru obvinění nepopřel, nechtěli ho ale komentovat.

Vrátit má jen část dotací

Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad dnes Krajské zdravotní odpustil 63 procent z 353 milionů korun dotací, které měla vracet kvůli údajným pochybením ve veřejné zakázce na nákup zdravotnické techniky. Vrátit by tak měla 130 milionů. Společnost měla původně vrátit dotaci celou. „Krajská zdravotní si požádala o prominutí, to je možné až do výše 63 procent, výbor regionální rady jim v tom vyhověl,“ řekl předseda výboru Petr Navrátil.

„Je to pro mě zcela nová informace,“ řekl předseda představenstva Krajské zdravotní Radek Scherfer. Dodal, že se společnost bude bránit vrácení jakékoli výše dotace.

Právě správním deliktem, za který ÚOHS uložil pokutu, zdůvodnil dotační úřad nařízení odvodu dotací. Vedení Krajské zdravotní v pondělí vyjádřilo názor, že zrušením pokuty tedy padá důvod k vracení dotací. Žalobě, kterou v minulosti podala Krajská zdravotní proti rozhodnutí ÚOHS, přiznal Krajský soud v Brně odkladný účinek do skončení řízení. Společnost tak zatím pokutu nemusí platit.

  • Dotační úřad ROP Severozápad kvůli údajně předražené zakázce vloni po společnosti požadoval vrátit celou dotaci 353 milionů korun, proti tomu se Krajská zdravotní odvolala.
  • Výbor regionální rady ROP SZ nakonec rozhodl, že má vrátit jen 130 milionů
  • Protikorupční policejní útvar už stejné lidi stíhá pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku, a to v souvislosti se zadáním sedmi zjednodušených podlimitních výběrových řízení na expertní poradce při přípravě dotačních žádostí do ROP Severozápad. Podle závěrů kriminalistů byla obvyklá cena za vypracování projektové dokumentace v dané době u obdobných projektů řádově několikanásobně nižší.