Česko ubezpečilo kolegy, že aféra rozvědky zájmy spojenců neohrozila

Praha – Vojenské zpravodajství ubezpečilo spojence z Evropské unie a Severoatlantické aliance, že aféra vojenské rozvědky neohrozila spojenecké zájmy a nezpůsobila únik žádných citlivých informací. Uvedl to pověřený šéf Vojenského zpravodajství, brigádní generál Rostislav Pilc. Ten vojenskou rozvědku řídí od 17. května, kdy ministr obrany Vlastimil Picek postavil mimo službu jejího šéfa Milana Kovandu.

Česká vojenská rozvědka o celé aféře informovala své zahraniční kolegy již minulý pátek. „Vyslal jsem signál, že nedošlo k porušení a selhání výkonových složek služby, nedošlo hlavně k úniku informací, které s nimi sdílíme,“ uvedl pro Českou televizi Rostislav Pilc s tím, že vysvětlení směřovalo k partnerům z NATO, EU a Spojených států. Celý skandál podle něj práci zpravodajců v Česku ani v zahraničí neohrozil.

O zdiskreditování vojenské rozvědky v očích zahraničních partnerů hovořila jak opozice, tak vládní strany. Premiér Petr Nečas ve svém emotivním projevu na půdě Poslanecké sněmovny minulý týden k zatčení vojenských zpravodajců uvedl: „V rámci Severoatlantické aliance se dříve nebo později zapomene na to, která vláda kdy a jak vládla. Ale to, že se teatrálním způsobem zlikvidovaly špičky jedné klíčové zpravodajské služby, která unikátně působí v některých teritoriích, kde nikdo jiný nepůsobí, prostě poškozuje Českou republiku.“

Pilc: Šlo o osobní selhání

Aféra kolem Vojenského zpravodajství vypukla poté, co vyšlo najevo, že ředitelka premiérovy kanceláře Jana Nagyová rozvědku neoprávněně úkolovala – dala jí sledovat manželku předsedy vlády Radku Nečasovou. Policie kvůli tomu obvinila jak zpravodajce Jana Pohůnka, tak šéfa rozvědky Milana Kovandu, a ministr obrany Vlastimil Picek postavil oba vojáky mimo službu do okamžiku, než o jejich vině a nevině rozhodne soud.

Nejmocnější tajnou službu od té doby řídí brigádní generál Rostislav Pilc. Ten nyní uvádí, že chyba zpravodajců nebyla systémová; prý šlo jen o osobní selhání. „Prověřil jsem si to a ti lidé (zapletení) dostali úkoly jen cestou ředitele,“ ubezpečuje Pilc, a potvrzuje tak i postoj stálé sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, která tento týden kvůli aféře rovněž zasedla (čtěte víc).

Pilcův nadřízený Milan Kovanda je na rozdíl od ostatních aktérů aféry Nagyová stíhán na svobodě, státní zástupce tento krok vysvětlil tím, že se ke skutkům, z nichž je viněn, doznal. Nyní pracuje přímo pro ministerstvo obrany a bere poloviční plat. „Pan generál Kovanda je od pondělí postaven mimo službu a já jsem ho odeslal na dovolenou,“ uvedl Picek.

Karvinský rodák Rostislav Pilc (*1968) absolvoval vojenské gymnázium v Opavě a Vysokou vojenskou školu ve Vyškově, počátkem 90. let se účastnil mírové operace UNPROFOR v Jugoslávii. Ve vojenské rozvědce působí od roku 1999, pět let také pracoval jako vojenský přidělenec v Rusku.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)