Češi kradou v německém pohraničí dál. V čele statistiky je však už přeskočili Rumuni

Události: Češi kradou v německém pohraničí (zdroj: ČT24)

Češi patří v obchodech v německém pohraničí stále mezi aktivní zloděje. Vyplývá to ze statistik bavorských policistů, podle kterých jsou Češi mezi cizinci v počtu trestných činů na druhém místě za Rumuny. Krádeží je však méně než po otevření hranic na Západ.

„Z obchodů v dolnorakouském Gmundu sice už zmizely cedule s nápisy ‚Češi, nekraďte‘ které ještě nedávno zdobily zdejší výlohy, neznamená to ovšem, že zmizeli i zloději,“ informovala ČT v prosinci 1996.

Se zloději mají i v současné době své zkušenosti třeba obchodníci z bavorského Waldsassenu, který se nachází za hranicemi. „Obecně se to uklidnilo, ale samozřejmě se vždycky nějaká černá ovce najde, ale my každého, koho přistihneme, tak bezpodmínečně hlásíme policii,“ říká vedoucí místního supermarketu Erich Hafenrichter.

Dvě třetiny zlodějů jsou Němci

Podle bavorských policejních statistik se suverénně nejvíce kradou pánské holicí strojky a žiletky, obecně zboží z drogerie, ale také další malé předměty, které se dají lehce strčit do kapsy. Dále z ochodů často mizí oblečení, například bundy, džíny nebo svetry.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dvě třetiny přistižených zlodějů jsou domácí, tedy Němci. Zbytek pak tvoří cizinci. V bavorském regionu Horní Falc, který má nejdelší hranici s Českem, jsou Češi v počtu trestných činů na druhém místě za Rumuny.

V roce 2015 za Rumuny a Čechy následovali Turci, Poláci a Američané, ale za poslední dva roky vzrostly počty podezřelých z Iráku a Sýrie.

Celkem krádeží ubývá

Celkově však případů krádeží ubývá, podle policie jejich počet každý rok klesá zhruba o čtyři procenta. Situaci zlodějům komplikuje také vývoj techniky. Dražší výrobky jsou dnes běžně elektronicky zajištěny a obchody mají také mnohem lepší kamerové systémy.

„Když je policie přivolána ke krádeži, tak zjišťujeme identitu toho člověka. Pak podáme žalobu, kterou dále vede státní zastupitelství,“ popisuje mluvčí bavorské policie Alexander Czech. Cizinec bez trvalého pobytu v Německu musí na místě zaplatit kauci. O jeho dalším osudu vždy rozhoduje soud. Pokud už byl dřív trestaný, míří okamžitě do vazby.

„V německých trestních zákonech je za běžnou krádež sazba do pěti let vězení nebo peněžní pokuta,“ informuje mluvčí bavorské policie. Pokuta, o které také rozhoduje soud, se platí většinou za první krádež v obchodě. Bez ohledu na cenu ukradeného zboží musí dopadený zloděj podle zákona zaplatit správní poplatek 100 eur.