Schäuble: Neshody kvůli Řecku? V krajním případě podám demisi

Berlín – Názor německého ministra financí Wolfganga Schäubleho na řešení řecké dluhové krize je jasný – Atény by měly na nějaký čas vystoupit z eurozóny, protože dosáhnout umazání dluhu a zároveň zůstat v měnové unii není možné. Jeho slova vyvolala kritiku v Bruselu a nesouhlasí s ním ani kancléřka Angela Merkelová. V rozhovoru pro Der Spiegel pak Schäuble prohlásil, že je v krajním případě připraven, kvůli neshodám ohledně řešení řecké krize, podat demisi.

Nikdo nemůže politiky nutit, aby jednali v rozporu se svým přesvědčením, uvedl Schäuble. „Kdyby to někdo zkusil, mohl bych jít ke spolkovému prezidentovi a požádat o propuštění (z funkce),“ dodal. V rozhovoru rovněž přiznal, že se v uplynulých týdnech neshodoval v názoru na záchranu Řecka ani s kancléřkou Merkelovou. „To patří k demokracii, že mají lidé občas rozdílné názory,“ vysvětlil.

Na druhou stranu nijak nešetřil předsedu koaliční Sociálnědemokratické strany (SPD) a ministra hospodářství Sigmara Gabriela, který nedávno popřel, že by souhlasil s Schäubleho plánem na pětileté vystoupení Řecka z eurozóny. „Každá strana má své problémy,“ řekl a dodal, že v koaliční vládě na sebe strany podle něj musí brát ohledy.

Schäuble si stojí za svým - nejlepší by byl Grexit

Navzdory souhlasu řeckého parlamentu s reformami, který otevřel Aténám cestu k jednání o třetím záchranném balíčku v hodnotě 86 miliard eur, mnoho ekonomů stále sdílí stejný názor jako německý ministr financí. Pochybují jednoduše o tom, že je možné obrovské předlužení Řecka vyřešit bez odpuštění dluhu. „Skutečné umazání dluhu ale není s členstvím v měnové unii slučitelné,“ řekl Schäuble ve čtvrtek ve vysílání rozhlasové stanice Deutschlandfunk. Dobrovolný odchod Atén by tak prý byl tou lepší cestou. Německý ministr již dříve konec eura v Řecku opakovaně navrhoval.

Schäuble není v Aténách příliš oblíben
Zdroj: Alkis Konstantinidis/Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras chce teď podle Schäubleho „dělat opak toho, o co kdysi usiloval“, což prý může vzbuzovat pochyby. „Ale nyní ujištění pana Tsiprase důvěřuji,“ dodal.

Německý parlament podpořil další pomoc Řecku

V páteční debatě v německém Spolkovém sněmu, který předcházel hlasování o zahájení jednání s Řeckem, ministr financí obhajoval svůj dosavadní postup během řecké krize i návrh na dočasný Grexit, tedy vystoupení Řecka z eurozóny. „Jsem přesvědčen, že toto řešení může fungovat,“ prohlásil.

Německý parlament ale podle očekávání nakonec dal kancléřce Merkelové mandát na jednání s Řeckem o záchranném programu, a to drtivou většinou. Pro návrh nakonec zvedlo ruku 439 německých poslanců, proti jich bylo 119 a 40 se hlasování zdrželo. Mezi odpůrci ale bylo i 60 poslanců Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové a její sesterské Křesťanskosociální unie (CSU), což představuje téměř pětinu společné frakce.

Poté, co jednání o další pomoci Řecku odsouhlasily národní parlamenty, včetně toho německého i řeckého, prohlásil v pátek místopředseda komise pro euro Valdis Dombrovskis, že Evropská komise začne jednat s Řeckem o detailech třetího programu ze záchranného fondu eurozóny (ESM) - dosáhnout může až 86 miliard eur (přes 2,3 bilionu korun) a podílet by se na něm měl i Mezinárodní měnový fond (MMF).

Už v pondělí podle eurokomisaře do Řecka poputuje 7,16 miliardy eur (přes 190 miliard korun) tříměsíčního překlenovacího úvěru ze staršího celounijního mechanismu známého jako EFSM (Evropský finanční stabilizační mechanismus). To umožní zemi včasnou splátku Evropské centrální bance (ECB) i vrácení částky, kterou už dluží MMF. Další splátka ECB čeká Řeky v polovině srpna, tehdy už by ale zřejmě měl být domluven „velký“ program v rámci ESM.