První Čech na vrcholu osmitisícovky - triumf i tragédie

Káthmándú – Na vrchol osmitisícovky se poprvé podíval Čech Karel Schubert. Bohužel tento triumf vyvážil tragický konec, jelikož Schubert, který Makalu, pátý nejvyšší vrchol světa sahající do nadmořské výšky 8 463 metrů, zdolal 24. května 1976, při sestupu zahynul. Čtyřiatřicetiletý Schubert, člen slovenské výpravy vedené Ivanem Gálfym, stanul na vrcholu Makalu společně se Slovákem Milanem Kriššákem. Vyčerpaní horolezci museli bojovat s nepříznivým počasím a Schubert se svému kolegovi ztratil již těsně pod vrcholem.

Stalo se tak ve druhé československé expedici na Makalu, kterou vedl Ivan Gálfy. Tragicky skončil bohužel i první pokus o Makalu v roce 1973. Expedici se tehdy podařilo dosáhnout výšku 7 850 metrů, při vrcholovém pokusu se při pádu vážně zranil Jan Kounický. Výstup se tak změnil v záchrannou akci - bohužel neúspěšnou. Jan Kounický zemřel po osmi dnech v nejvyšším postupovém táboře. Makalu si vybral první českou oběť. Druhá oběť zkalila radost z úspěšného prvovýstupu o tři roky později. 

Kamarádi na něj čekali, marně

„Vidíme Karla… Je ale velmi vysoko… Na hřebeni,“ říkal přerývaně do vysílačky Milan Kriššák z posledního výškového tábora. Možná měl ale halucinace a jen se mu zdálo, že kamaráda spatřil. Kdo ví. Horolezci čekali, jestli Karel Schubert dokáže z vrcholu Makalu sestoupit až k nim, k záchraně, zpět k životu. Nepovedlo se mu to. Pátá nejvyšší hora světa se rozhodla, že ho nevydá. (LN, 20. 2. 2011)

Makalu byl pro svou mohutnost mnohými horolezeckými výpravami zaměňován s jihozápadní stranou Everestu. Z toho taky vyplývá jeho jméno, v tibetském sanskrtu Maha - kala znamená Velký černý.