Obchodnímu soudu hrozí kolaps

Ostrava - Obchodnímu úseku krajského soudu v Ostravě hrozí kolaps. Nestíhá vyřizovat případy, neplní zákonem stanovené lhůty a poškozuje tak věřitele i dlužníky. Zatímco počet insolvenčních řízení prudce roste, počet lidí na soudu zůstává stejný. Ministerstvo připravuje opatření, chybí ale peníze.

Nestíhají úřednice, nestíhají soudci. Obchodní úsek v Ostravě patří mezi nejvytíženější v zemi a hrozí mu kolaps. „Největší problémy jsou oddlužení, neboli osobní bankroty, přestože jich máme řadu tisíc, tak jsme v podstatě nedostali finanční prostředky na jakékoliv navýšení zaměstnanců,“ upozorňuje místopředseda Krajského soudu v Ostravě Rostislav Krhut. Dlužníci musí často v těžké životní situaci čekat na rozhodnutí soudu několik měsíců. A průtahy postihují i firmy.

Na podatelně všechno začíná. Elektronické podání by mělo být nejrychlejší, teď se tady ale zpracovávají dokumenty, které přišly před třemi dny. Soudci už přiznávají veřejně, že kvůli průtahům v administrativě nejsou schopni dodržet zákon. A sami taky nestíhají, každý má na starosti zhruba 700 případů. „V insolvenčním řízení nám stát nastavil poměrně přísné lhůty, v současné době nejsme schopni splnit prakticky žádné,“ potvrdil soudce Petr Budín.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Situace je podobná i na ostatních soudech. Ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že o problémech ví a připravilo návrhy pro vládu. „Předloha počítá s vytvořením celkem 83 nových míst pro justiční administrativu právě kvůli nárůstu insolvencí u soudů v celé ČR,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá. Ministerstvo také slibuje soudům od července dalších 100 úředníků za evropské peníze. Soudům ale zároveň ve stovkách přibývají další případy.

Vydáno pod