Odsun, nebo vyhnání? Studenti budou rokovat o sudetských dramatech

Ostrava - Odsun Němců ze Sudet v roce 1945 bude tématem studentské konference, kterou ve spolupráci s Gymnáziem Olgy Havlové pořádá ostravské občanské sdružení PANT. Studentské konference jsou součástí projektu Moderní dějiny do škol. První byla na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě v roce 2006. Tématem loňské konference byla „druhá kultura“ v Československu, kterou korunovalo vystoupení undergroundové legendy Plastic People of the Universe. Předloni studenti rokovali o lágrech v totalitních režimech.

Konference „Vyhnání – vysídlení – odsun…? bude 26. a 27. března opět ve škole Olgy Havlové. „Našim záměrem je představit studentům základní historická fakta o těchto událostech a zamyslet se nad tím, proč vyvolávají dodnes tolik emocí a kontroverzních reakcí,“ uvedl učitel dějepisu Petr Šimíček, místopředseda sdružení PANT a organizátor konferencí.

„Studenti získají základní povědomí o jednotlivých fázích odsunu, jeho okamžitých a dlouhodobých cílech, legalizaci násilí a důsledcích této zásadní etnické proměny českých zemí, včetně dosídlování pohraničí a devastace kulturního dědictví,“ vysvětloval Šimíček.

Studenty čeká pestrý program včetně přednášek, workshopů, práce s historickými prameny, promítání filmů nebo setkání s pamětnicí odsunu Liselotte Židovou.

První den uzavře moderovaná debata na téma poválečného násilí, osvobození a odsunu německého obyvatelstva. Se studenty budou diskutovat novináři Jan Urban, Adam Drda a také přední odborník na česko-německé soužití a poválečný odsun Ondřej Matějka, šéf občanského sdružení Antikomplex, jehož cílem je vyvolat diskuzi o poválečných událostech a vinách. Jeho přednáškou celá konference také v úterý dopoledne začne.