Majáles se do Olomouce vrátí, a ve velkém stylu

Olomouc – Přesně měsíc zbývá do Majálesu Univerzity Palackého. Ten se letos koná 7. a 8. května a studentům i všem rodilým Olomoučanům nabídne desítky koncertů, soutěží, výstav, divadelních představení i sportovních klání. Chybět nebude ani tradiční průvod s králem v čele.

Olomoucká univerzita letos slaví 440. let od svého založení, proto i svůj Majáles pojímá v poměrně velkém stylu. Na nádvoří Zbrojnice, v Korunní pevnůstce nebo třeba v areálu Letního kina se tak uskuteční přibližně stovka akcí. Afterparty se pak přesune do klubů.

„Nechceme pořádat akci pouze pro studenty, programem cílíme i na rodiny s dětmi a obecně na veřejnost. Využíváme toho, že středa 8. května je státní svátek a Olomoučané se tak mohou přijít bavit spolu se studenty," uvedl hlavní koordinátor oslav Ondřej Martínek.

Úterní scéna na Zbrojnici bude patřit mimo jiné neofolkařům Jananas, populární Vltavě nebo slovenským Lavagance, pevnůstka bude po oba dva dny zaměřená rockově - vystoupí zde Staré pušky, Sunset Trail, američtí punkeři Rat City Riot, ale také kapela Umakart. „Celkem zahrají tři desítky kapel zastupujících snad všechny žánry, a mimo to připravujeme i zajímavou alternativní scénu," uvedl Martínek.

Letní kino v Olomouci
Zdroj: ČT24

Letní kino sice svůj oficiální provoz ukončilo v roce 2010, jeho prostory ale stále žijí. V rámci oslav Majálesu se v něm opět rozjedou promítačky, a na večer je přichystána třeba projekce klasické české veselohry Limonádový Joe. V areálu bude stát také šapitó Divadla Konvikt, chystají se také workshopy.

Jako spojnice dění okolo Zbrojnice a v Korunní pevnůstce a zároveň jako odpočinková zóna poslouží Bezručovy sady alias Michalský výpad. „Parku využijeme jako chillout prostoru, chceme zde například půjčovat deky k odpočinku v trávě. Zároveň tu nabídneme také možnost sportovního vyžití,“ nastínil Martínek.

Tradiční korunovace krále Majálesu se uskuteční v úterý na Horním náměstí. Chybět nebude ani průvod v maskách za doprovodu hudebníků, divadelníků či zahraničních studentů směrem ke Zbrojnici. Jméno krále zatím organizátoři nechtějí prozradit.

Olomouc
Zdroj: ČT24/ČT Ostrava

„Lukáš Novák z přírodovědecké fakulty, známý aplikací na objednávání jídel v menze, vytváří také aplikaci pro chytré telefony, takže se na majálesu nikdo neztratí,“ dodal Martínek.

Majáles Univerzity Palackého se letos uskuteční po roční pauze potřetí, poprvé jako dvoudenní akce. Celkem je do příprav zapojeno několik desítek studentů napříč osmi fakultami univerzity. Akce se koná pod záštitou rektora Univerzity Palackého Miroslava Mašláně, primátora Martina Novotného a coby patron oslav 440 let olomoucké univerzity zaštiťuje akci také ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg.