Vítr komplikoval práci silničářům, záchranářům i řidičům

Moravskoslezský kraj – Silný vítr komplikoval po celý den práci silničářům, přesto jsou nyní všechny silnice v Moravskoslezském i Olomouckém kraji sjízdné. Ve vyšších polohách musejí ale řidiči počítat s rozbředlou nebo ujetou vrstvou sněhu. Počasí sledují také záchranáři horské služby v Jeseníkách, kteří musejí co nejdříve opravit poničené tyčové značení.

Husté sněžení a silný vítr, místy o rychlosti až110 kilometrův hodině. Tak to vypadalo v noci třeba na Šeráku nebo na Ovčárně. V Jeseníkách napadlo přes noc asi25 centimetrůnového sněhu. Horská služba vůbec nedoporučuje pohybovat se ve volném terénu nebo po hřebenech, protože sníh je nezpevněný a propadá se. „Měli jsme tady před týdnem případ, kdy jsme transportovali vyčerpanou turistku vrtulníkem, protože se tam nedalo vyjet kvůli sněhovým podmínkám,“ uvádí Jaroslav Tejnský z Horské služby Ovčárna.

Kromě větru způsobila záchranářům komplikace námraza, která polámala tyčové značení na Vysoké hoře. „Je to tam nepřehledné a budeme to spravovat, jakmile to sněhová situace povolí,“ doplňuje Jaroslav Tejnský.

Reportáž Ireny Vojkůvkové (zdroj: ČT24)

Silničáři se v okolí Jeseníků od večera nezastavili. Kolem půlnoci už měli v terénu všechny vozy. „Nejhorší je to na Vrbensku, to je nejtěžší úsek. Projedu tam a zpátky a můžu jet znovu, protože je to celé zafoukané,“ vysvětluje Tomáš Lapka ze Správy silnic Moravskoslezského kraje.

Kvůli silnému nárazovému větru se stalo několik dopravních nehod. Jeden z řidičů například neudržel na silnici svoji dodávku, jiného zase zradila ledovka. „V zatáčce mi to ujelo a už se to nedalo srovnat,“ říká.

Silný vítr, sněhové jazyky a náledí potrápí řidiče ještě do zítřejšího večera. Při cestách do hor by s sebou rozhodně měli mít sněhové řetězy.