Krnovští likvidují škody po tornádu, hrozí ale další prudké bouře

Krnov/Praha – Škody po tornádu uklízejí lidé, kteří žijí na okraji Krnova. Hasiči, kteří bezprostředně po bouři v krnovské části Kostelec zasahovali a u čtyřicítky poškozených domů provizorně nahradili stržené střechy plachtami, už ve městě nejsou. O úklid škod se tak starají majitelé domů, kterým pomáhá město. Na možné škody se teď musí připravit lidé i na řadě dalších míst – celé Čechy (s výjimkou západu Kraje Vysočina), Slezsko a sever Moravy totiž podle meteorologů odpoledne a večer zasáhnou silné bouřky, možná i krupobití.

Výstraha ČHMÚ na velmi silné bouřky platí pro Karlovarský, Plzeňský, Ústecký, Středočeský kraj a Prahu, silné bouřky potom hrozí v Jihočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. „V teplém vzduchu se budou dnes v odpoledních a večerních hodinách vytvářet silnější bouřky, doprovázené krupobitím, přívalovými srážkami (úhrny kolem 40 milimetrů) a nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Nejdůraznější výstraha se tak netýká Krnova, jehož západní částí se prohnalo tornádo v úterý odpoledne během silné bouře. Jeho výskyt včera potvrdili meteorologové. Bouře s tornádem poničila asi 40 domů – vítr strhal střechy, horní podlaží potom vytopil déšť. Počasí způsobilo vážné škody na domech, ale také v okolních lesích, Lesy ČR a krnovská lesní správa zaznamenaly polomy na více než 30 hektarech. „Přesnější čísla budeme mít, předpokládám, v pátek dopoledne. Odhaduji, že škody se vyšplhají na několik desítek milionů korun,“ řekla krnovská starostka Alena Krušinová.

Lidé, kteří uklízejí škody po tornádu, přicházejí s žádostmi o pomoc na radnici. Podle starostky nechtějí peněžní výpomoc, nýbrž materiál, lana nebo kontejnery. Na některých domech majitelé už stavějí nové krovy. S nabídkami materiálu nebo stavebních prací přijíždějí do Krnova také firmy, které podle starostky nabízejí zasaženým obyvatelům výrazné slevy.

Vydáno pod