Atmosféra v Bystřici houstne. Místní se obávají scénáře z Českých Budějovic

Bystřice pod Hostýnem - Situace kolem zchátralého hotelu Podhoran v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku se vyhrocuje. Do hotelu v centru města majitel před necelým rokem ubytoval sociálně slabé, především Romy. Kvůli eskalujícímu napětí v Českých Budějovicích se někteří lidé obávají, aby k něčemu podobnému nedošlo i tady.

Víc drobných krádeží a vandalismu - tak se podle starousedlíků změnila situace v Bystřici pod Hostýnem poté, co se hotel Podhoran proměnil v ubytovnu pro sociálně slabé. Místní dokonce založili portál Zachraňme naše město, na kterém negativní zkušenost s převážně romskými obyvateli ubytovny zveřejňovali. V současné chvíli jsou už stránky neaktivní.

Podle lidí, kteří se do města přistěhovali před necelým rokem, je jen místní nechtějí přijmout mezi sebe. S rasismem se údajně setkávají na každém kroku.

Vedení radnice se stupňující napětí snaží uklidnit. Zajištění bezpečnosti je tématem číslo jedna i mezi politiky, mezitím už policie posílila hlídky v ulicích a u obchodů a supermarketů, kde se navýšil počet krádeží. „Obešli jsme všechny obchodníky a dali jsme jim telefonní čísla, jsou informováni, jak mají reagovat v případě nějakého problému. Přidali jsme také do ulic další kameru,“ popsal kroky starosta Zdeněk Pánek (nez.).

Radnice teď nevylučuje, že znovu otevře jednání s majitelem hotelu, který sociálně slabé do hotelu v polovině roku 2012 nastěhoval.

Stěhování předcházela jednání o tom, zda město nechce nemovitost od podnikatele koupit. Majitel za něj chtěl 23 milionů korun, zastupitelé ale tak vysokou částku odmítli. Byli ochotní zaplatit jen zhruba polovinu. Jednání nakonec ztroskotala a majitel do hotelu nastěhoval několik romských rodin. Komunita se z původních čtyřiceti lidí rozrostla na stovku.

Vyškov se snaží protiromským náladám předcházet

Zatímco v Bystřici pod Hostýnem se atmosféra zhoršuje, ve Vyškově se snaží Romy začlenit. Snaha vyškovského úřadu práce a občanského sdružení IQ Roma servis nese ovoce. V rámci pilotního projektu pomohli najít práci deseti lidem.

Jedním z nich je i sedmapadesátiletý Vladimír Vörös. O práci v hlídací agentuře přišel před třemi měsíci. „Já bych sám ze své zkušenosti řekl, že je to stokrát lepší, když takhle organizace pomáhají, než když si člověk hledá práci sám. Jinak firmy obvykle řeknou ne a raději budou čekat na někoho “bílého„, kdo o stejnou práci projeví zájem,“ řekl otec osmi dětí.

Vladimír Vörös našel práci ve firmě, která se ve Vyškově stará o veřejnou zeleň. Z šesti zaměstnaných si novou práci udrželo pět lidí. Občanské sdružení i jejich zaměstnavatel to považují za úspěch. „Předsudky tam v začátku byly, ale v tuhle chvíli se nám spolupráce natolik osvědčila, že plánujeme jejich řady rozšířit,“ řekla mluvčí firmy zaměstnávající Romy Monika Švehlová.

„Je to jasný příklad toho, že Romové chtějí pracovat, když k tomu dostanou příležitost. Zájemce do pilotního projektu jsme vybírali podle toho, zda to jsou skutečně lidé, které chceme podpořit, zda mají větší dluhy vůči městu a podobně,“ řekl ředitel vyškovského úřadu práce Jan Marek.

Vyškov má celkem 21 tisíc obyvatel, romská komunita má asi 150 členů. Ti, kteří práci získali věří, že město a IQ Roma servis pomohou i ostatním. Podle Vladimíra Vöröse se jedině tak dá předejít protiromským náladám. Že by se ve městě ale zhoršila situace tak jako v Českých Budějovicích, si nemyslí. „Naše komunita je tady malá a bezproblémová. Na zdejších Romech je znát, že mají jiné jednání, je to tady lepší než v dalších městech,“ uzavřel Vörös.

Téma v Událostech v regionech (zdroj: ČT24)