Český fotograf získal ocenění NASA. Za snímek, který vznikal sedm let

V den výročí vzniku Československa získal ocenění Snímek dne NASA český fotograf. Petr Horálek uspěl s kompozitní fotografií padajících hvězd nad Slovenskem.

Snímkem dne NASA se stala 28. října fotografie českého autora. Jmenuje se „Sedm let Halleyova prachu“ (Seven Years of Halley Dust) a zachycuje maximum každoročního meteorického roje Orionidy způsobeného slavnou Halleyovou kometou. Jeho autorem je český astrofotograf Petr Horálek z Opavské univerzity.

„Protože roj nedosahuje vysoké aktivity, výsledná mozaika s 47 meteory vznikala sedm let, od roku 2015 až do letošního maxima roje,“ popisuje ji autor. V pozadí snímku je noční krajina zachycená během maxima roje v roce 2020 nedaleko Terni na Slovensku s výhledem na prešovské hory. „Jasná zář pochází z přemíry světla, takzvaného světelného smogu či znečištění samotného Prešova. Jde již o 14. snímek zachycený ze Slovenska za celou historii snímku dne NASA,“ doplňuje Horálek.

Sedm let prachu z Halleyovy komety
Zdroj: Petr Horálek/NASA

Střípky komety

Historicky první známá periodická kometa Halley (1P/Halley) se vrací do vnitřní Sluneční soustavy přibližně každých 75 let. Naposledy byla vidět pouhým okem v roce 1986. Ale dvakrát do roka Země prolétá prachovými troskami z Halleyovy komety a ty jsou vidět jako meteorické roje květnové Eta Aquaridy a říjnové Orionidy.

Na tomto kompozitním pohledu je na panoramatické noční obloze vidět celkem 47 jasných meteorů. Na hvězdném pozadí podél Mléčné dráhy se zdá, že všechny Orionidy vylétají z bodu severně od Betelgeuze ve známém souhvězdí lovce Oriona.