Miliardář Chouinard převedl firmu na ekology. Zisky tak půjdou na ochranu životního prostředí

Americký miliardář Yvon Chouinard se rozhodl převést svou maloobchodní společnost Patagonia na organizace, které budou využívat její zisky k ochraně životního prostředí. Chouinard to ve středu uvedl v otevřeném dopise na webových stránkách podniku. „Země je teď naším jediným akcionářem,“ píše se v záhlaví dopisu.

Chouinard se proslavil svými horolezeckými výstupy v Yosemitském národním parku. Hodnota jeho majetku v současnosti dosahuje zhruba 1,2 miliardy dolarů (téměř 30 miliard korun), informovala agentura Reuters.

Třiaosmdesátiletý Chouinard se rozhodl převést všechny akcie podniku s hlasovacími právy na fond Patagonia Purpose Trust, který má chránit hodnoty firmy. Všechny akcie bez hlasovacích práv pak převede na organizaci Holdfast Collective, která se zabývá ochranou životního prostředí.

Miliardy na ekologii ročně

„Vydělané peníze po reinvesticích do podnikání budou rozděleny jako dividendy na pomoc v boji s (ekologickou) krizí,“ uvedl podnikatel. Chouinard podle serveru BBC předpokládá, že částka směřující na ekologické aktivity se bude pohybovat kolem 100 milionů dolarů (zhruba 2,5 miliardy korun) ročně.

Yvon Chouinard
Zdroj: ČTK

Společnost Patagonia je maloobchodním prodejcem outdoorového oblečení. Značka získala kultovní status díky svému důrazu na udržitelnost, například v podobě celoživotní záruky na oblečení či nabídky cenově dostupných oprav.

Podnik je známý reklamním sloganem „Don't buy this jacket (Nekupujte si tuto bundu)“. Jeho cílem je přimět spotřebitele k tomu, aby se zamysleli nad dopady konzumního způsobu života na životní prostředí a kupovali jen takové zboží, které opravdu potřebují.

„Je to už téměř padesát let, co jsme zahájili experiment s odpovědným podnikáním a jsme teprve na začátku. Pokud máme naději na prosperující planetu – natož na prosperující podnikání – za dalších padesát let, bude zapotřebí, abychom všichni dělali, co můžeme, s využitím zdrojů, které máme k dispozici. Tohle je další způsob, jak se můžeme podílet na tomto úsilí. Navzdory své nesmírné rozloze nejsou zdroje Země nekonečné a je jasné, že jsme překročili její limity. Je ale také odolná. Svou planetu můžeme zachránit, pokud se k tomu odhodláme,“ zní poslední slova Chouinardova dopisu.