Rusko a USA se přou o svou roli v projektu kosmické stanice Gateway u Měsíce

Zástupci Ruska byli vyřazeni z expertní skupiny posuzující perspektivy vesmírné stanice Gateway, která má v budoucnu obíhat kolem Měsíce. Napsala to agentura RIA Novosti s odvoláním na zdroj z ruského „raketového a vesmírného odvětví“. Vyřazení prý způsobila ruská nespokojenost s její údajně nedostatečnou rolí v projektu. Šéf Roskosmosu ale informaci rozporuje.

„Zástupci Ruska jsou vyloučeni z debaty o tomto tématu, jsou vyloučeni ze zasílání dopisů, z diskusí a z přístupu k materiálům,“ citovala agentura svůj zdroj.

Šéf ruské kosmické agentury Roskosmosu Dmitrij Rogozin na zprávu RIA Novosti rychle zareagoval odmítavě. „Jak je možné být vyloučen z nějaké ,měsíční skupiny‘, když jsme tam nikdy nevstoupili?“ ohradil se na svém účtu v sociální síti Telegram. Dodal, že Rusko je ochotné účastnit se projektů na rovnoprávném základě.

Plánovaná konfigurace stanice Gateway
Zdroj: Wikimedia Commons

Princip rovnosti

Roskosmos podepsal v září 2017 s americkou NASA dohodu o spolupráci na americkém projektu vesmírné stanice obíhající okolo Měsíce v rámci programu Deep Space Gateway (Brána do hlubokého vesmíru). Stanice má sloužit jako výchozí bod pro výzkum vzdáleného vesmíru a pro let mise s lidskou posádkou k Marsu.

Už rok po podpisu uvedené dohody ale Rogozin ruskou účast zpochybnil s tím, že pro Moskvu není přijatelná druhořadá role v takovém projektu. „Rusko si nemůže dovolit účast v nynější podobě projektu, kdy by sehrálo podřadnou roli,“ prohlásil tehdy.

Rusko bylo pověřeno výrobou pouze jedné části stanice – průchodu pro výstup do otevřeného vesmíru. Rogozin v této souvislosti řekl, že Rusko je připravené projektu se zúčastnit, pokud bude založený na principech rovnosti, jako je tomu u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Hlavním přispěvatelem do projektu jsou Spojené státy.

Tohle není ruský projekt

„To, co se NASA v současné době snaží udělat na Měsíci, je americký projekt s omezenými externími partnery. To pro nás není zajímavé,“ napsal Rogozin na síti Telegram. Dodal, že Rusko má vlastní program výzkumu Měsíce, který podle něj začíná letos a počítá od roku 2028 s pilotovanými lety.

Roskosmos agentuře RIA Novosti sdělil, že naposledy se jeho zástupci zúčastnili jednání v červnu 2020. Šlo o on-line briefing organizovaný NASA s hlavami mezinárodních vesmírných agentur , který se týkal klíčových priorit pro pilotovaný a robotický průzkum Měsíce a hlubokého vesmíru, včetně projektu Gateway.